Festivalen har varit ett fönster mot väst

Ett ögonblick... Gundars Bojars, 36, borgmästare i Riga.

NÖJE

Vad betyder schlager-EM för Riga?

- Det betyder mycket. Jag besökte Tallinn förra året och såg hur man kan informera övriga Europa om sitt land och göra det populärt.

- Vi som stad hjälper lettisk tv att finansiera tävlingen. Det kommer att vara många olika aktiviteter på stan, som konserter, marknader och en ballongfestival.

Vad tycker du om tävlingen?

- Det är en bra show. Samtidigt får man en chans att se nya sångare från andra länder som man annars inte skulle ha fått se.

Hur är Riga som musikstad?

- Vi har en stor kulturskatt att luta oss tillbaka mot när det gäller musik. Vi arrangerar "Riga sings" då massor av människor sjunger i parkerna. Förra året på vår "Latvian Song and Dance Festival" sjöng en kör med 14000 sångare.

- Operan är populär, operahuset renoverades nyligen och det är billigt att gå dit. Riga stad har flera musik- och dansskolor, Michail Baryshnikov har gått där.

Är schlager-EM populärt i Lettland?

- Det är väldigt populärt, det har sänts i flera år. I år var det rekordmånga som röstade. Under Sovjetperioden var det ett av de få tillfällen då man kunde lyssna på västerländsk musik.

Känner du till några svenska schlagerartister?

- ABBA, de är ett minne från min ungdom. De är en av mina favoriter genom tiderna. Jag känner också till Roger Pontare, Charlotte Nilsson och Carola.

Lyssna

Rigas borgmästare sjunger en hyllningssång till staden.

Sofia Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM