– Jag är bara en teorislampa

Jonas Gardell om finalshowen, otrohet och heteroryktena

1 av 5 | Foto: Maria Östlin
NÖJE

Schlagermagistern äntrar scenen.

Men vänta er ingen ordning i klassen när Jonas Gardell tar över Melodifestivalens final.

- Jag kommer vara speedad som fan, säger han.

Alla som älskar något är bögar.

Den som gillar märkeskläder är märkesbög, statusfixerade typer är prylbögar och teknikfantaster blir teknikbögar.

Sedan låter vi det vara osagt om Brandsta City Släckers fans kallar sig Brandsta-bögar.

Men enligt principen är alltså Bert Karlsson landets största och fjolligaste schlager-homo, medan "Schlagerskolans" mjuksadistiske rektor Jonas Gardell närmast kan beskrivas som lite "schlager-bi". Nu ska han i alla fall leda finalen i Melodifestivalen tillsammans med sin man Mark Levengood.

- Jag gillar fenomenet Melodifestivalen, det är musiken jag inte är så förtjust i. Jag är inget schlager-freak, men det är ingen hemlighet. Det paradoxala i min situation är att jag efter min film "Livet är en schlager" och "Schlagerskolan" i tv börjar bli lite av Mr Schlager i det här landet tillsammans med Christer Björkman, Björn Kjellman och några till. Men det är fenomenet, folkligheten och människorna jag är intresserad av. Men musiken har jag svårt för. Även om jag gillar tonartsbytena.

- Marks smak är däremot genuint dålig. Han kan jublande komma hem och säga: "Du kan inte tro det! Jag hittade Demis Roussos greatest hits!" Och så förväntar han sig att jag verkligen ska skina upp. Vi har en uppgörelse att han inte får spela musikalmusik när jag är hemma och jag får inte spela Bowie. Dessutom får Mark inte käka jordnötssmör och jag får inte äta Kalles kaviar.

Hur laddar du inför finalen?

- Jag tillhör dem som förbereder sig väldigt långt i förväg. Det kanske kommer sig av att jag i grunden är författare och van vid pressläggningar på drygt ett år. Ja, i alla fall långa pressläggningar. Mark är just nu förtvivlad för att han inte hunnit skriva något manus till finalen, medan jag i princip är färdig.

- Jag är lite irriterad på att den här fåniga finalen i Globen kan uppta så stor del av mina vakna timmar och min energi. Att det finns där hela tiden. Men det är ingen plåga.

Du har varit lite av hjärnan i tävlingen med din "Schlagerskola"?

- När vi startade det förra året hade jag inga som helst förväntningar på att "Schlagerskolan" skulle bli så populär. Inför inspelningarna sa jag för första gången till en sminkös att göra mig snygg, så att folk åtminstone skulle komma ihåg att jag varit snygg. Och sedan blev det jättepopulärt.

Vilket är ditt första schlagerminne?

- Som för så många i min generation var det ABBA, att Agnetha var gravid när hon skulle sjunga "Ring ring". Neeej, det allra första var nog några otroligt märkliga videos med Family Four som sjunger "Vita vidder" i någon form av pälsar.

Nu är du programledare i Sveriges populäraste tv-program. Vad gör du av det?

- Det hade väl blivit skilsmässa om jag inte tackat ja när erbjudandet kom.

Du och Mark hade ändå fattat ett beslut att aldrig jobba ihop?

- Somliga kan ju jobba ihop. Colin Nutley och Helena Bergström är ju bra på det. En gång i världen var jag och Mark nominerade till samma tv-pris. Det innebar att om någon av oss vann skulle den andre bli en förlorare. Och då skulle vi bli tvungna att gratulera den andre (Jonas krystar fram ett "grattis!"). Vi bestämde oss för att inte gå på prisutdelningen.

- Vi ska inte jämföra oss med varandra eller konkurrera. Så sedan dess har vi tackat nej till alla erbjudanden om att göra saker tillsammans. Och de har varit många.

Varför tackade du ja nu?

- För att få göra några riktigt dyra shownummer. Grisigt dyra.

Vad kan vi vänta oss då? Vita tigrar?

- Det var en bra idé. Vita tigrar är en väldigt bra idé faktiskt. De finns väl på Eskilstuna zoo? Men hur forslar man dem till Globen?

Det blir alltså Las Vegas-stuk?

- I slutet av min show "Livet" finns ett avslutningsnummer med mycket Las Vegas i. Och det är det vi utvecklar nu med ny text och så utökar vi till tolv dansare. Varenda plym i Stockholm är uppköpt.

Bästa schlagern genom tiderna?

- Towa Carsons "Alla har glömt". Strålande text och fin låt. "Augustin" tycker jag väldigt mycket om. Med Brita Borg. Jag älskar Brita Borg. Bland moderna schlagers är det nog "Diggi-loo diggi-ley" för den har det bästa tonartsbytet.

Vilken är den ruttnaste låten genom tiderna i tävlingen?

- Det fanns en låt som handlade om en flykting som inte fick uppehållstillstånd. Men min absoluta hat-schlager, den var aldrig med i tävlingen, är en låt med Janne Önnerud som heter "Tommy" och handlar om en knarkare.

- (Jonas deklamerar) "Du började röka hasch Tommy, jag hängde inte med. Du kallade mig för kass, Tommy, och sa att jag var feg. Nu ligger du begraven Tommy, någonstans i Göteborg. Du var min bästa vän Tommy, men du är min stora sorg". Det är lyrik!

- Just när schlager försöker ta på sig ett socialt patos"då"då. Jag bara älskar det.

Och artisterna då, alla verkar ju ha en gripande personlig story att berätta lagom till tävlingen?

- Ja, och i år verkar alla ha det gemensamt att alla är världsberömda fast ingen har hört talas om dem. Kombinationen är fantastisk. Alla har sålt guld i Japan.

- Jag tror faktiskt att jag ska släppa min show "Livet" på dvd i Japan.

Hur har det varit att leva gräsänklingsliv medan Mark turnerat med Melodifestivalen?

- I vanliga fall är det ju jag som turnerar, så vi är rätt vana att vara ifrån varandra av det skälet . Så det är helt okej.

Men nu står du med byken och disken?

- Jag skulle vilja se Mark stå med byken och disken någon gång i hans jävla liv! Det är så lustigt att varje gång Mark är borta så sammanfaller det med mina otrohetskampanjer. Jag lanserar motton som "Det är kul att vänstra" och driver kampanj. Och av en slump sammanfaller det EXAKT med att han ska resa bort (skratt).

Och vad brukar hända?

- Det resulterar i att jag äter middag med min syster. Jag är tyvärr bara en teori-slampa. En gång gick det ett rykte att jag hade sex med en 20-åring i Köpenhamn. EN HEL HELG skulle jag ha haft sex med en 20-åring. Marks kommentar var: Jonas skulle inte orka.

- Men det bästa ryktet om oss som jag hört var någon som påstod sig bo i vårt hus och trodde sig veta att vi egentligen var heterosexuella. Han hade minsann sett strömmen av vackra kvinnor till vår lägenhet. Jojo!

- Jag har också hört att Brandsta City Släckers ljudmiss i Melodifestivalen, att sångaren råkade stänga av mikrofonen, i själva verket var ett sabotage och en hämnd från "de homosexuella ljudteknikerna". Nu pratar vi alltså om "de homosexuella ljudteknikerna". De är organiserade. DET är ingen LEK!

Hans schlagerskola har gjort honom till Mr Schlager - men Jonas Gardell gillar inte ens musiken. Här berättar han om varför han tog jobbet som programledare, otrohetskampanjerna och ryktena om honom och Mark.

Dan Panas