– Mathias är det bästa som hänt

Barbados

NÖJE

Barbados tog med sin nya sångare till Melodifestivalen - och vann.

Men envisa plagiatrykten höll på att förstöra bandets första seger.

Foto: PETER KJELLERÅS
Inför finalen avslöjar Barbados sitt hemliga vapen - publiken. "De lockar alltid fram det lilla extra som inte kommer fram på repetitionerna".

Det blev äntligen vinst för Barbados i Melodifestivalen. Efter att tre år i rad varit såååå nära vann de sin första seger i delfinalen i Luleå.

- Jag är så lycklig, utropade schlagerfantasten och Barbados nya sångare Mathias Holmgren direkt efter programmet.

Men segeryran kom av sig bara en timme efter att schlagerfestivalen avgjorts - telefonsamtal och mejl hade nämligen strömmat in från folk som tyckte att Barbados segerlåt "Bye bye" hade starka likheter med Sweets 70-talslåt "Little Willy".

- Lite av glädjen med vinsten försvann när låten blev kallad för ett plagiat, säger Mathias Holmgren.

- Det kom ju som en överraskning att en kompetent jury som lyssnat på vår låt så många gånger inte skulle upptäckt likheten om den är så uppenbar, fortsätter han.

Låtskrivaren till Sweets låt "Little Willy" hotade stämma Barbados låtskrivare och SVT hotade att diska bidraget men så blev det inte. 15 mars står Barbados på scenen i Globen för att slåss om en plats till Riga.

- Det ska bli så jäkla kul. Det här är det bästa som hänt Barbados sedan vi vann en Grammis, säger basisten Peter Samuelsson.

Trots - eller kanske på grund av - att Barbados vid årsskiftet bytte ut sin frontfigur och sångare Magnus Carlsson mot den relativt okända Mathias Holmgren, blev bidraget "Bye bye" en publikfavorit.

- Mathias är det bästa som hänt Barbados. Han är ödmjuk och lojal och när han kom in i bandet kändes det som vi känt honom i tio år, säger Mathias Lager.

- Vi är stolta över Mathias och över vår låt, säger Peter Samuelsson.

Mathias Holmgren själv fick genom Melodifestivalen visa inför största tänkbara publik att han är en värdig efterträdare till Magnus Carlsson.

- Jag har varit så nervös, jag menar, det går inte att jämföra mina två månader i Barbados med Magnus tio år. Men det har fungerat jättebra hittills och den här vinsten gör ju inte saken sämre, säger han.

Låten "Bye bye" beskriver killarna i Barbados som glad, enkel och med en melodi som "sitter på en gång".

- Jag skulle bli världens lyckligaste om vi får åka till Riga, säger Mathias Holmgren.

3 Schlagerfavoriter

Linda Hjertén

ARTIKELN HANDLAR OM