Norah - tjejen med många ansikten

1 av 3 | Foto: EMI
Ledsen, glad och trött. Norah Jones testar olika ansiktsuttryck vid pianot.
NÖJE

Nio miljoner sålda skivor och åtta Grammys. Lågmälda Norah Jones är en av världens största popstjärnor, men skäms nästan över all uppmärksamhet. Puls har träffat henne.

Norah Jones sitter på en stol på det legendariska jazzskivbolaget Blue Notes kontor på Manhattan, New York. Hon är svartklädd, kort, vänlig, trött och längtar efter semester.

På ett år har hennes lågmälda jazzpopskiva "Come away with me", som hon trodde skulle sälja några tusen exemplar, gjort henne större än Britney Spears och Christina Aguilera - tillsammans.

- Jag gillar de där tjejerna. Shakira är bra, Avril Lavigne tycker jag mycket om. De dansar, showar, det är så imponerande, säger Norah Jones och drar på en cigarett.

Fem dagar innan Aftonbladet träffar henne dominerade hon den amerikanska Grammygalan med fem personliga Grammys och tre till producenter och låtskrivare. Bland annat vann hon "årets album" framför Bruce Springsteen och Eminem.

- Alla i min klass var så värda att vinna, jag tycker om Dixie Chicks, Eminem och Bruce Springsteen"jag menar Bruce Springsteen. Jag skämdes lite när jag vann årets album" o c k så, skrattar Jones.

Hennes pappa är Beatles kompis Ravi Shankar, sitarguru, och först på senaste tiden har hon velat prata om honom.

- Jag ville inte att han skulle förknippas med vad jag gjorde. Han har inte haft någonting med min musik att göra, inte min uppväxt heller. Jag växte upp med mamma i Texas. Han var inte närvarande. De senaste fem åren har vi återförenats och jag älskar honom mycket. Jag ville bara inte ge honom äran för något han inte gjorde.

De två låtar du skrev själv till albumet handlar om att ge sig av från lögner och skitsnack. När skrev du dem och vad handlade de om?

- Jag skrev dem för tre år sedan och de handlar väl om"det som jag sjunger om, säger Norah Jones trött.

Hon har gjort hundratals intervjuer om sin skiva sedan den släpptes för ett år sedan.

Nu har du sålt nio miljoner skivor"

- Yeah! Nu vill jag verkligen ge mig av. Det har nästan blivit för stort. I alla fall kände jag så när New York Post visade en jättestor bild som pekade ut min lägenhet dagen efter Grammy-galan.

- Men som tur är är folks uppmärksamhetsspann kort, de glömmer. Och nu försvinner jag i tre månader. Jag ska ta det lugnt och spela in ett nytt album.

Hur kommer det att låta?

- Kanske lite mer upptempo, men jag vet inte. Vi får se hur det blir. Jag och min pojkvän ( Lee Alexander, basist i bandet) har till sist lärt oss att skriva låtar tillsammans. Vi får se hur det går, vi har ingen brådska.

Är du som din skiva låter?

- Nej, inte alls. Jag är glad och livlig, inte lågmäld och dyster.

Vad lyssnar du på när du går ut och partajar?

- Jag föredrar lugna ställen där man kan prata.

Var du populär som tonåring?

- Nej, jag var något av en nörd. Jag var inte populär, jag var väl liksom" ingenting. Jag hade mina kriser som alla andra.

Påverkade det dig att växa upp utan pappa?

- Jag och mamma blev väldigt nära varandra.

Och nu är du störst i världen.

- Ja, det är helt galet. Men roligt eftersom jag inte trodde att skivan skulle sälja mer än några tusen exemplar.

När kommer du tillbaka till Sverige?

- Det kommer att dröja, men jag kommer tillbaka. Jag var där i oktober och det var... kallt.

arkiv Norah Jones

Fredrik Virtanen