-Jag tog heroin under pistolhot

Depeche Mode-sångaren talar ut om mardrömstiden

NÖJE

Lyckligt gift, pappa till en liten dotter, ett soloalbum inspelat och klart.

Dave Gahan är på ett bra ställe i livet. Det har han inte alltid varit.

- Jag har varit på ställen dit jag inte önskar mina värsta fiender, säger Depeche Mode-sångaren.

comeback med ny platta Livet har tagit en ny vändning för Dave Gahan - ännu en gång. Han berättar i dag för Aftonbladet om tiden som tung heroinmissbrukare. Nu har han bildat familj, är drogfri och släpper snart soloalbumet "Paper monsters".

Han pratar om down town Los Angeles. Han pratar om att vara tung heroinmissbrukare.

- Du vet, på den tiden, jag umgicks med folk och i dag kan jag inte ens minnas deras jävla namn, du fattar sorten? Jag kunde sitta mitt emot en dealare. Han satt där med en påse heroin, en pistol och kanylen. Och jag bara visste, okej, han kommer inte att sälja till mig om jag inte injicerar framför hans ögon, det är hans sätt att försäkra sig om att jag inte är snut.

Sprutan hade kunnat vara oren och orena sprutor kan resultera i hivsmitta.

Hjärtat stannade

- Men om jag inte hade injicerat hade han skjutit mig.

Det här var runt tiden för Depeche Modes album "Violator" och "Songs of faith and devotion". De sålde miljoner och turnéerna i samband med dem drog miljoner åskådare. Dave Gahan var lika framgångsrik som stormrik. Men ändå en människospillra.

Vid ett tillfälle överdoserade han på en mix av heroin och kokain. Hans hjärta stannade i två minuter.

- I dag är jag ren. Under de senaste tre åren har saker förändrats. Jag är inte längre besatt av droger. Tidigare kunde jag sitta och prata med nån som jag pratar med dig nu, men jag tänkte bara på att rusa in i badrummet och skjuta i mig heroin. Nu tänker jag inte så längre, jag är fri.

I början av juni kommer Daves första soloalbum "Paper monsters". Det är rock"n"roll med bästa tänkbara rötter, men musiken är klädd i ett modernt sound.

Smutsigt sound

- Influenserna är Stooges, glamrock i allmänhet och David Bowie i synnerhet, men framför allt var jag ute efter den där kraften, det där sjabbiga, sjaskiga, smutsiga, släpiga, svängiga soundet som är Rolling Stones.

"De sårade mig"

Ursprungsidén till att göra ett soloalbum härrör från Depeche Modes inspelning av "Ultra".

- Jag hade en låt som jag presenterade för Martin (Gore) och Fletch (Andy Fletcher). I en veckas tid sa de att vi skulle spela in den. Men de bara ändrade sig, sa att den inte passade in " Det sårade mig oerhört. Jag insåg, de är inte mina vänner, det här får jag fixa själv, säger Dave Gahan.

Tore S Börjesson

ARTIKELN HANDLAR OM