Dödssmittan kan stoppa Robinson

SVT beredda ställa in direkt

1 av 2 | Foto: NIKLAS EHLÉN
tar inga risker Om några veckor ska Anders Lundin dra i gång den allra sista omgången av "Expedition: Robinson". Nu kan lunginfektionen sars äventyra hela inspelningen.
NÖJE

Snart är det inspelningsstart av "Expedition: Robinson" - på Malaysia.

Men lunginfektionen sars kan hota dokusåpan.

- Om läget i Malaysia förvärras stoppar vi givetvis inspelningarna på en gång, säger Gunilla Nilars, projektledare.

I början av maj startar inspelningen av den sista omgången av "Expedition: Robinson". Avslutningen till ära är det gamla Robinson-deltagare som packar väskorna och åker till Malaysia.

Men lunginfektionen sars kan hota inspelningarna. Hittills har sars krävt ett dödsfall i Malaysia och fyra har insjuknat i lungsjukdomen som det ännu inte finns någon bot mot. Franska nyhetsbyrån AFP rapporterade i tisdags om 52 misstänkta sjukdomsfall i Malaysia.

- Vi är medvetna om allvaret och vi skulle ju aldrig skicka i väg deltagarna och vår egen personal om de utsätts för någon fara på platsen, säger Gunilla Nilars, projektledare för årets "Expedition: Robinson".

Hittills 154 döda

SVT och Strix television håller sig uppdaterade om läget i Malaysia. Redan nu har de personal på plats på Robinson-ön.

- Går det ut ett larm om att det är farligt att resa till Malaysia så stoppar vi givetvis inspelningarna på en gång, men till dess jobbar vi på som vanligt, säger Gunilla Nilars.

- Visst kan man säga att produktionen är i fara men det skulle den kunna vara av många olika orsaker, fortsätter hon.

Sars har hittills krävt minst 154 dödsoffer och fler än 3 400 har insjuknat världen över. Ingen av årets deltagare har dock uttryckt någon oro inför att åka.

Ingen ö i reserv

- Det är klart att det är otäckt men jag är säker på att Strix och SVT håller koll på läget. De skulle aldrig riskera vår hälsa, säger en av årets deltagare.

Om läget i Malaysia skulle förvärras har SVT och Strix ännu inte utarbetat några alternativ, det finns ingen reservö att flytta tävlingen till.

- Skulle något hända är det ett jätteproblem. Vi tar problemen när och om de kommer men självklart kommer vi att hålla oss uppdaterade om spridningen av sars, säger Gunilla Nilars.

Linda Hjertén