"Jag bytte karaktär tio gånger per dag"

Nicolas Cage om dubbelrollen i nya filmen "Adaptation"

1 av 2 | Foto: AP
FICK KASTA FÅFÄNGAN Nicolas Cage nya roll som manusförfattaren Charlie Kaufman - och hans tvillingbror - var en utmaning på många sätt.
NÖJE

BERLIN

Det är hans mest schizofrena roll hittills.

I "Adaptation" möter vi en klonad Nicolas Cage. Där spelar han Charlie Kaufman - och hans tvillingbror.

- Ibland var jag så förvirrad att jag bara skrek rätt ut, säger han.

I onsdags hade Nicolas Cages nya film "Adaptation" Sverigepremiär. Bakom filmen står gänget bakom den skruvade "I huvudet på John Malkovich", regissören Spike Jonze och manusförfattaren Charlie Kaufman.

Är inte sig lik

Filmen liknar ingenting Nicolas Cage gjort förut. Och själv är han sig inte heller särskilt lik. I stället för en välpumpad actionhjälte möter vi här en tunnhårig, överviktig och hypernervös manusförfattare i Nicolas Cages gestalt.

- Jag fick kasta all fåfänga ut genom fönstret. Jag ser rätt hemsk ut. Men det kan vara rätt frigörande också, säger han och skrattar.

"Adaptation" handlar om kultförklarade manusförfattaren Charlie Kaufman själv. Han drabbas av skrivkramp och till slut skriver han in sig själv i manuset som bygger på en bok om orkidéer.

Men inte nog med att Nicolas Cage skulle ge sig i kast med denne märklige personlighet, han var tvungen att spela Charlies tvillingbrorsa Donald också.

- När jag spelade Charlie kände jag mig själv sur och frustrerad och med Donald blev jag på bra humör. Det var helt skruvat.

- Jag bytte karaktär tio gånger per dag och fick snacka med en docka istället för en person.

Förutom Nicolas Cage har också Meryl Streep och Chris Cooper bärande roller i filmen. Chris Cooper belönades med en Oscar för sin biroll.

Tvekade aldrig

Trots det rätt extrema manuset tvekade Nicolas Cage aldrig att hoppa på projektet.

- Nej, jag beundrade "I huvudet på John Malkovich" och jag ville jättegärna jobba med de här killarna. Det var en utmaning, säger han.

Senare i år är Nicolas Cage också aktuell med dramakomedin "Matchstick Men". Han spelar även in den nya actionfilmen "Land of destiny" av John Woo.

Karin Lindstedt