- Det har varit en mardröm

Bert Karlsson om cancerbeskedet

NÖJE

SKARA

Han har besegrat konkurrenter, rättssamhället, bankmän och politiska motståndare.

Nu kämpar Bert Karlsson mot sin kanske svåraste motståndare - cancern.

- Det har varit en jävla kris, en mardröm, berättar Bert Karlsson.

Foto: MIKAEL LJUNGSTRÖM
PÅ BÄTTRINGSVÄGEN Bert Karlsson är hemma igen efter operationen för prostatacancer. Han är van vid motgångar och har lärt sig att resa sig igen. För Aftonbladet berättar han nu om sjukdomen, ny demokrati och framtidsplanerna.

Han sitter i sitt hem i Skara och berättar odramatiskt om sjukdomen som dödar 2 500 män varje år.

- Cancertumören var isolerad i ena delen och de fick ut alltihop. Upptäcker de något mera får de ju stråla. Så det är lugnt nu. Krisen var ju om det spridit sig till skelettet. Det var en mardröm innan jag fick det beskedet, säger Bert Karlsson.

Anhölls för häleri

Han är tillfälligt nere. Men hans järndriv är intakt.

Och han har rest sig förr.

Inte ens då han anhölls misstänkt för grovt häleri och grov utpressning 1984 skakades han.

- Jag fick sitta inne i fyra dagar. Det var en jävla skandal. En kille hade förskingrat en massa pengar av mig och jag blev misstänkt. Hade åklagaren bara pratat med Skara-polisen hade jag varit ute på två timmar, men de ansågs jäviga. Den åklagaren fick problem sedan. Och jag fick skadestånd. Fast alldeles för dåligt, säger Bert.

Vi backar lite. Hur var du som barn?

- Jag var kreativ, en ledare. Min pappa var motsatsen, han var inte alls intresserad av affärer. Det är snarare min morbror som inspirerade mig. Han började från noll och hade det jävligt tufft. I dag driver han en stor grossistverksamhet i Skövde.

Vad är din drivkraft?

- Jag vet inte. Det är att genomföra grejer, att ha gjort grejer. Att starta ishockeyklubb i Tidan är lika stort som att starta ny demokrati.

Bert har haft många fiender och motgångar genom åren. De tuffaste kom i slutet av 80-talet och i början på 90-talet.

När han ägnade nästan all tid åt Skara sommarland skakades hans skivbolag Mariann av en revolt. Medarbetarna, bland annat Lasse Holm och Torgny Söderberg, ville få Bert ur företaget.

- Jag vägrade och sa åt dem att de inte skulle klara det. Det kanske var lite opsykologiskt. Men då sa de upp sig en efter en och efter en vecka var alla borta utom jag och Camilla ( Bjering, Berts högra hand).

Förlorade pengar

Bert fick börja om från början. Men hann inte långt förrän en viss Ian Wachtmeister hörde av sig och ville starta ett politiskt parti.

Vi vet alla hur det gick. Bert Karlsson fick klä skott för främlingsfientligheten som partiet spelat på. Han förlorade enligt egen utsago 100 miljoner på politiken. Och hans anseende i musikbranschen reducerades till noll.

- Det var den tuffaste perioden i mitt liv. Då var det grymt jobbigt.

Du hade förlorat Sommarland då också?

- Ja, 1990 sa Föreningsbanken upp mina lån. Det var min värsta dag i livet. Jag trodde aldrig att de politiskt vågade göra en sån sak.

Nu är du tillbaka på toppen. Hur ser framtiden ut för Mariann?

- Jag tror att Mariann hamnar under en samarbetspartner inom några år. Jag har haft ett bud hela tiden från Bonnier och nu är det några ytterligare spekulanter som hört av sig. Men det är rätt mycket pengar man skulle behöva gå in med.

Många nya planer

Hur ser du på din ålderdom?

- Jag kör på så länge det funkar. Jag vill inte sitta i Spanien och dricka vin, det kan jag säga. Jag kommer bo kvar här i Skara.

"Fame Factory" är en jättesuccé. Har du några nya planer kring tv?

- Matprogrammet ska jag få igenom. Schlagerartisternas favoriträtter. Nu är också uppfinnarprogrammet "Heja Sverige", som jag en gång gjorde till Ingvar Oldsberg, på gång ordentligt. Produktionsbolagen ringer mig hela tiden. Det går att göra så jävla stort att det inte är sant.

Karlsson om:

Berts skandaler - ett urval

I går:

Hans skivimperium dominerar - och expanderar. Omsättningen ökade med 20 procent bara under årets första kvartal. Samtidigt kämpar schlagerkungen Bert Karlsson mot sin cancer. I den sista delen av Aftonbladets granskning berättar Bert Karlsson om sina tuffaste strider, tiden i häktet och framtiden. Och imperiets kronprinsessa träder fram.

Klas Lindberg