Carola - vår mesta kändis

Unik undersökning - så här kända är våra nöjesprofiler

NÖJE

Nu är det fastställt - Carola är Sveriges kändaste kändis.

Nästan alla kunde namnge henne i Aftonbladets unika undersökning.

Och den mest okända är resereportern Linda Isacsson.

Här kan du se hur svenska folket kan sina kändisar.

Den minst igenkända nöjeskändisen är resereportern Linda Isacsson, 31.

- Det är nog inte så konstigt, för jag anser mig inte speciellt känd, säger hon.

Så här gjorde vi kändisenkäten: Aftonbladets kändislista 2003 är framtagen genom att 400 slumpmässigt tillfrågade personer den gångna veckan har fått se 100 bilder på svenska nöjesprofiler. Därefter har de fått försöka namnge så många som möjligt. Vi har räknat alla rätt där de kunnat personens namn. Det räckte alltså inte med att säga Kent på Jocke Berg, vilket många gjorde. De tillfrågade personerna har varit spridda mellan olika åldrar, från olika delar av landet och av båda könen. De 100 kändisarna har vi på Aftonbladet valt fram, med utgångspunkt från vilka vi tror är de mest aktuella nöjesprofilerna i landet just nu.

Ordet kändis används ofta och idag finns fler än någonsin.

Men är verkligen alla kändisar kända? Och kan vi namnet på dem när vi ser bilden?

Aftonbladets unika undersökning visar att det är lite si och så med det. Oftast kan man bara förnamnet eller exempelvis programmet de är förknippade med.

"En komplimang"

Men Carola Häggkvist kunde de allra flesta namnge. I en kamp mot 100 utvalda nöjespersonligheter kan hon nu titulera sig Sveriges kändaste kändis 2003.

- Det tar jag som en komplimang. Måste bero på mina hörntänder" säger Carola till Aftonbladet.

- Jag har väl inte direkt legat på latsidan när det gäller framträdanden de senaste 20 åren heller, säger en av våra mest folkkära artister som dessutom firar 20 år av artisteri i år.

Guillou tappar

Senast Aftonbladet gjorde samma undersökning var 1995 och då topppades kändislistan av journalisten, författaren och debattören Jan Guillou.

Aftonbladet har valt ut en lista på de 100 mest aktuella kändisarna inom nöjesvärlden. Vi hoppade över idrottsmän, politiker och kungafamiljen.

Som test tog vi med vår egen musikrecensent Per Bjurman (han kom näst sist).

Dessutom har vi tagit med både nya och gamla kändisar och försökt fördela det rättvist mellan åldrarna med tanke på att testpersonerna också skulle vara i olika åldrar.

I undersökningen kan man se att det är många som förväxlas med varandra. Victoria Silvstedt och Linda Lampenius exempelvis. Liksom många tror att Benny Andersson heter Björn Ulvaeus.

Få kvinnor i topp

Och Mathias Holmgren, sångare i populära Barbados, som uppträdde i Schlagerfestivalen för endast en månad sedan kändes bara igen av 20 procent.

Däremot känner mer än hälften igen Carolas exmake, predikanten Runar Sögaard.

Något oväntat var att Paolo Roberto tog sig in på elfte plats.

Intressant att notera är också att det bara finns åtta kvinnor med bland de 35 högst upp och att medelåldern där ligger på 50,5 år och i botten på 34,8 år. Vit, medelålders man är lika med makt som man brukar säga"

Jämn bottenstrid

I bottenligan blev det en jämn strid mellan dokusåpakändisar och frontansikten ur hyllade svenska band. Att Jocke Bergs namn är Kent, vilket är gruppen han sjunger i, tycks många tro. Liksom att Lars Winnerbäck skulle vara hockeyspelaren Peter "Foppa" Forsberg.

Och trots sin placering på 81:a plats kan dokusåpa-profilen Meral Tasbas från "Baren" känna sig stolt.

Hon kammade istället hem första platsen i sin egen gengre, dokusåpa-toppen.

Den som slutligen intog jumboplatsen blev resereportern Linda Isacsson. Landets minst igenkända nöjesprofil.

Linda Isacsson tror att hennes anonymitet beror på att hon endast varit aktiv i riks-tv ett fåtal år. Men sedan hon lämnade sitt jobb på TV 3 för "När & fjärran" på konkurrerande TV 4 har kändisskapet utvecklats markant. Nu ses hon av en miljonpublik.

Hur känns det att komma sist?

- Jag är förvånad att jag överhuvudtaget finns med på listan. Att vara igenkänd eller inte är ingenting jag ens bryr mig om. Jag vill bara göra ett bra jobb.

Du har blivit förväxlad med Sahlene ett antal gånger. Positivt?

- Jag skulle absolut inte vilja bli förväxlad med någon. Jag är stolt över att vara mig själv, säger Linda Isacsson.

Maria K Broman , Andreas Karlsson

ARTIKELN HANDLAR OM