Nu blir det fullt drag för Benny Andersson igen

Aftonbladet hälsade på kompositören i studion

1 av 2 | Foto: lars rosengren
SÅLDE 110 000 Benny Andersson vägrar att ta det lugnt. Just nu mixar han Per Myrbergs nya skiva med Taube-tolkningar. Dessutom har han och resten av medlemmarna i Benny Anderssons Orkester på och skriver på ett nytt album. Debuten sålde i hela 110 000 exemplar. "Det är bra för en dragspelare", säger Andersson.
NÖJE

Nu är det dags för Benny Anderssons Orkester att spela igen. Ny cd och ny turné är på gång. Och lite Taube.

Aftonbladet träffade Sveriges mest framgångsrike kompositör i hans studio.

Plötsligt kommer en naken flicka.

Ingen bryr sig om henne.

Benny Andersson lyssnar om och om igen på något i bakgrunden. Gitarr, en bas, en röst och - där händer något när den nakna flickan dyker upp.

Mixar Myrbergs cd

Benny Andersson, Martin Östergren och Bernard Löhr mixar färdigt en ny cd där Per Myrberg tolkar Evert Taube. Myrberg sjunger fint "Fritiof i Arkadien" där den nakna amerikanska flickan skuttar fram med glättig min i sångtexten, men just nu är det inte texten och Myrbergs sång som fångar producent Andersson. Det händer något i kompet, med Jojje Wadenius gitarr och Backa-Hans bas.

Benny lyssnar och de gör sitt val. Allt kanske inte sitter exakt, men musiken lever.

Samma inställning till det spontana och svängiga som gjort Benny Anderssons Orkester så omtyckt.

Orkestern spelar på två sånger på Taube-skivan som släpps i maj, arrangerad av Martin Östergren.

- Vi är med på ""Vals ombord" och "Den glade bagaren", säger Benny Andersson.

Dessutom spelar Benny dragspel på cd:n.

Skriver ny musik

Annars skriver han ny musik till ännu ett album med Benny Anderssons Orkester.

- Det finns färdigt material till två tredjedelar. Jag hoppas vi kan spela in den i höst.

Blir det samma blandning som förra gången?

- Ja, men det vore trevligt om det fanns något som jag inte gjort tidigare. Kanske något Helen och Kalle kunde sjunga ihop, någon italiensk aria, eller kanske country eller gammal rock"n"roll.

Ska ni spela till dans i sommar?

- Ja, vi har en jätteturné på tre dagar. 8 augusti på Skansen och den 10 i Göteborg på Trädgårdsföreningen. Och däremellan någonstans på vägen från Stockholm till Göteborg.

Roy Anderssons "Sånger från andra våningen", som visades i SVT i går, är en av de få filmer som Benny Andersson gjort filmmusik till. Han har också komponerat åt Marie-Louise Ekman.

Får du många förfrågningar om filmmusik?

- Ja, det får jag faktiskt. Men jag är inte så intresserad. Det är ett intrikat jobb och viktigt för filmerna - men inte så viktigt för musiken. Det tar lika lång tid som att skriva annan musik, men är ändå till för att stödja något annat. Helst inte märkas. Det är bättre att göra musik för musikens egen skull.

- Å andra sidan kändes det bra att kunna göra musik som en sorts plåster till Roys film, som är så speciell. "Sånger från andra våningen" är otäck tycker jag, även om Roy tycker den är jättekul.

Benny Andersson lägger också mycket tid på tidigare framgångar. ABBA:s musik spelas på musikalscener runt världen. Och deras egna inspelningar dyker upp i filmer gång på gång. Nu senast i "Johnny English" där Rowan Atkinson i kalsonger mimar till bland annat "Does your mother know".

Skickade en video

- Just det, de skickade en liten video och visade oss och frågade om rättigheterna. Vi säger ja eller nej, i fallet med Rowan Atkinson tyckte vi det var kul. För det mesta har vi inget emot att de använder ABBA-låtarna i filmer.

Musikalen "Mamma mia" visar att era sånger står på egna ben, även utan ABBA-soundet?

- Ja, det är smickrande, säger Benny Andersson. Men det beror också på att föreställningen som helhet är bra. Jag har sagt det hundra gånger: Catherine Johnsons manus betyder mycket för "Mamma mia".

En stor framgång

Men först av allt, när Per Myrbergs Taube-cd kommit ut i maj, väntar nästa skiva med Benny Anderssons Orkester. Debuten blev en stor framgång.

- Ja, den har sålt över 110 000 exemplar, säger Benny Andersson. Det är bra för en dragspelare.

Jens Peterson