Från Titanic till terror

1 av 2 | Foto: getty images
NÖJE

Kate Winslet. En rosenkindad flicka som poserar på ett fartyg med armarna i vädret. Nix.

Puls Martin Gelin träffade en jeansbrud som hamnar i tornados och terrorattacker.

Skådespelerskan Kate Winslet är osminkad och rufsig i håret, röker en hemrullad cigg och pratar med morgontrött, hes röst. Hon påminner inte riktigt om den glamorösa rollen i "Titanic" som gjorde henne till en av vår tids mest omtyckta skådisar. Sedan den enorma succén med filmen för sju år sedan, har hon gjort sitt bästa för att sudda ut sin image som rosenkindad primadonna i korsett. Hon vill hellre vara en vanlig, småskitig jeansbrud.

- När jag växte upp hade jag viktproblem. Jag blev besatt av vad jag åt och varje dag skrev jag ner exakt hur mycket jag vägde i en liten bok. Numera har jag en lite mer avslappnad attityd till mitt utseende, och det är väldigt skönt.

Hur kändes det när tidningen GQ

retuscherade bilderna på dig i fjol, så att du såg smalare ut?

- Det sårade mig inte alls, men jag blev förvånad, för jag ställde upp på bilderna för att jag litade på tidningen och fotografen. Sedan dök jag upp på omslaget, 1.90 lång och trådsmal, inte alls som jag verkligen ser ut. Jag kände att det var min plikt att gå ut och säga att hey, det här är inte hur jag egentligen ser ut, och jag tycker inte heller att tjejer ska tvinga sig själva att se ut så här.

Vad gillade du med rollen i "The Life of David Gale"?

- Jag tilltalades av hur realistisk den här karaktären var. Det var verkligen en tjej av kött och blod, och hon går igenom en fascinerande känslomässig resa i filmen. Dessutom tilltalades jag som engelsk tjej enormt av att få jobba med en av Englands främsta regissörer, Alan Parker.

Efter "Titanic" har du mest jobbat med mindre, smalare independentfilmer.

- Ja, om jag fortsatte göra filmer som "Titanic" skulle jag ha blivit galen. Jag var tvungen att göra något i mindre skala. Jag fick så mycket beröm för den rollen, och nominerades för en Oscar, och jag började känna mig lite för nöjd med mig själv. Jag tror att det är väldigt farligt för en skådis att plötsligt säga "nu är jag nöjd, nu är jag en bra skådis". Det är viktigt för mig att prova nya utmaningar varje gång jag gör en film.

Ni var med om en tornado under inspelningen av "The Life of David Gale", berätta...

- Jag har aldrig varit med om en sådan hemsk vädersituation förut. Vi tvingades pausa hela filminspelningen och jag och min dotter sprang ner i en jordkällare och tog skydd i en och en halv timme. Hon var väldigt rädd, men det var faktiskt ganska mysigt. Däremot var vi med om en misstänkt terrorattack på planet hem från Texas, och det var riktigt läskigt. Det var bland det värsta jag varit med om. Vi tvingades landa och utrymma hela planet, och alla ombord var panikslagna. När vi landat släppte de in poliser på planet som tog den misstänkte.

Hur lyckas du hitta tid att ta hand om din dotter samtidigt som du spelar in en film?

- Det är tvärtom för mig, hur ska jag hinna göra film samtidigt som jag tar hand om min dotter. Jag är i första hand mamma och i andra hand skådis. Under alla månader vi spelade in filmen var jag med henne varje gång hon åt, varje gång hon tog ett bad. Det tror jag inte de flesta mammor som har ett vanligt kontorsjobb kan göra, så jag har egentligen tur att ha ett så flexibelt jobb, där jag själv får bestämma så mycket.

Att vara så osjälvisk och disciplinerad, kommer det naturligt för dig?

- Jag har alltid varit disciplinerad och ambitiös. Jag är ingen partybrud som kommer hem sent på nätterna, jag är hellre hemma med min dotter. Och jag ser till att undvika situationer där jag inte kan följa min dagliga rutin. Jag tror det är viktigt för ett barn att följa en viss rutin. Gå upp samma tid på morgonen, äta lunch samma tid, och så vidare. Så jag försöker se till att Mia, min dotter, får en struktur på dagarna.

Du är tillsammans med regissören Sam Mendes, som gjorde "American beauty". Diskuterar ni era filmer ihop?

- Vi diskuterar väldigt sällan jobb hemma. Men innan vi blev tillsammans ville Sam faktiskt ha med mig i en pjäs han jobbade med, men då var jag upptagen med annat. Men det är underbart att vara i ett förhållande där vi båda respekterar och uppskattar varandras arbete.

Har ni samma filmsmak?

- Ja, vi tycker faktiskt om i stort sett exakt samma filmer.

Så ni börjar inte bråka när ni ska hyra video?

- Nej, det har inte hänt hittills. Fast vi ser faktiskt inte så mycket film ihop, vi hittar hellre på andra saker. När man jobbar med film hela dagarna är man inte alltid så sugen på att hyra en film direkt när man får ledigt.

Vad väntar närmast för dig?

- Jag ska göra "Neverland" med Johnny Depp och sedan "Eternal sunshine of the spotless mind" av Charlie Kaufmann som skrev "Being John Malkovic" och "Adaptation".

Martin Gelin