Jycken Rocky blir stjärna utomlands

Svenska succéserien lanseras i flera länder

NÖJE

Aftonbladets egen favoritjycke har blivit en internationell stjärna.

Nu gör Rocky succé utomlands.

- Jag tror till och med att Rocky skulle fungera i Irak. Enda problemet är ju att de läser baklänges, säger seriens skapare Martin Kellerman, 29.

Foto: MAGNUS SANDBERG
TAR VÄRLDEN MED STORM Martin Kellerman skapade Rocky när han försökte bearbeta sin depression efter att ha blivit dumpad av flickvännen och förlorat jobbet och lägenheten. Serien började som en kul grej - men nu gör den internationell succé.

Våren 1998 satt Martin Kellerman och försökte bearbeta sin depression. Det var efter att han precis hade blivit dumpad av sin flickvän, förlorat sitt jobb och lägenhet som den dystra hunden Rocky skapades.

Det som en gång började som en kul grej, har nu utvecklats till en internationell succé.

- Trots att jag dagdrömmer en hel del, kunde jag nog aldrig föreställa mig detta. Det känns extra kul för att han brukar anses som alltför intern - bara för dem som bor på Södermalm, säger Martin.

Spanien och USA

Nu är det inte bara i Aftonbladet du kan följa Rockys liv.

Under april planerar den samiska tidningen Almmuheaddji att börja publicera serien.

Även i de norska tidningarna Dagbladet, Bergens Tidende och finska Hufvudstadsbladet är serien ett populärt inslag. Likaså finns planer på att Rocky kommer att lanseras av spanska El Vibora, italienska Alta Fedelta och amerikanska Fantagraphics Books.

- Folk har ju samma problem oavsett var man bor. Jag har inte så stor koll på hur Rocky tolkas i andra länder, för jag kan inte så många språk. Men jag vill gärna att de omtolkar serien med varje lands lokala prägel.

Annan humor

Martin Kellerman tror att serien kan slå sig in på den internationella marknaden i ännu större utsträckning. Till och med utanför de västerländska gränserna, tror han.

- Det vore spännande om det kom en irakisk Rocky. Enda svårigheten är ju att de läser baklänges där och kanske har en annan humor, säger han och tillägger:

- Men kanske inte i u-länder. Om man har problem med plundrare kanske man inte roas lika mycket av Rockys svårigheter att komma in på krogen.

Andreas Karlsson