Tv-profil - ett jobb för män

Stor kartläggning av programledarna: Kvinnorna både syns och tjänar minst

NÖJE

Kanal 5 är grabbigast och har det särklassigt största lönegapet mellan kvinnor och män.

TV 3 och TV 4 är jämlikast och SVT äldst.

Aftonbladet presenterar i dag en stor unik kartläggning av programledarna i svensk tv.

Renée Nyberg är en av TV 3:s största profiler och landets tredje bäst betalda programledare.

Men programledarbranschen i svensk tv är männens värld.

Det visar Aftonbladets unika kartläggning av 271 personer med programledande funktion i landets största kanaler.

I samtliga tv-kanaler är männen i klar majoritet bland programledarna.

86 procent är män

På Kanal 5 är siffran hela 86 procent.

Johan Westman, programchef på kanalen, är medveten om problemet.

- I vissa fall har programmen inte lämpat sig för kvinnliga programledare eller så har vi helt enkelt inte hittat några bra kvinnliga alternativ.

- Samtidigt är vi mycket uppmärksamma på det här. Men vi kan inte börja könskvotera. Vi måste sträva efter att hitta den bäst lämpade för varje specifikt program, säger han.

Värste konkurrenten TV 3 har en helt annan profil.

Kanalen har den jämnaste fördelningen av kvinnliga och manliga programledare i svensk tv vilket betalat sig i form av en stor andel kvinnliga tittare.

Vill profilera kvinnor

- Vi har medvetet jobbat med att profilera kvinnor. Linda Nyberg, Renée Nyberg och Hannah Widell är bara några exempel på skarpsinniga och talföra kvinnor hos oss, säger Calle Jansson, programchef på TV 3 och ZTV.

Både SVT och TV 4 har uttalade mål om jämn fördelning utifrån bland annat kön, ålder och kulturell bakgrund. Ändå är männen i klar majoritet bland programledarna i båda företagen.

Äldst i SVT

- Situationen speglar dessvärre hur världen ser ut. Men vi arbetar mycket på det. För mig är könsperspektivet viktigt att föra in så att man inte fastnar i traditionen, säger TV 4:s programchef Eva Swartz.

SVT har den högsta snittåldern på sina programledare - både bland männen och kvinnorna. Yngst är ungdomskanalen ZTV, som även har de lägst betalda programledarna.

- ZTV är vår plantskola där programledarnas engagemang sträcker sig längre än till plånboken. Men när de går vidare höjer de lönerna med råge. Det bästa exemplet är kanske Kristian Luuk, säger Calle Jansson.

Bäst lön i TV 3

TV 3 har de bäst betalda programledarna.

Kanal 5, med enbart manliga profiler, redovisar det största löneglappet mellan kvinnliga och manliga programledare. Kvinnorna tjänar i snitt 54 procent mindre är männen.

Programledarnas taxerade inkomster ska dock tas med en nypa salt eftersom flera programledare har egna bolag.

Har privata bolag

Peter Harryson och Ingvar Oldsberg leder två av Sveriges populäraste program ("Så ska det låta" respektive "På spåret") men deklarerar för inkomster på 235 000 respektive 146 000 kronor. Deras privata bolag omsätter dock 2 miljoner kronor repektive 3,4 miljoner kronor.

Programledare SVT

Programledare TV 3

Programledare TV4

Programledare Kanal 5

Programledarna (totalt)

Löneligan - topp 30

Dan Panas