Stjärnorna tar över London

Aftonbladets Jens Peterson guidar till West Ends favoriter

1 av 4 | Foto: AP
Matthew Perry klarar sig bra utan sina vänner. Just nu spelar han i en komisk pjäs i London.
NÖJE

LONDON

Vi har lärt känna honom som Chandler i "Vänner".

På nära håll är Matthew Perry en lika bitsk komiker. Han är en av fyra på scen i en hårdkokt komedi om sex.

"Sexual perversity in Chicago" heter David Mamets pjäs som filmades i en lättmjölksversion som "Härom natten" 1986.

På scen är det klarspråk om sex och samlevnad. Matthew Perry och Hank Azaria ("Americas sweethearts", "The Simpsons") spelar vänner, med Azaria som den bredkäftade mansgrisen som skryter långa skrönor om erotiska äventyr.

Minnie Driver och Kelly Reilly är motsvarande tjejkompisar, med Driver som den bitska och bittra.

Fyndig scenografi

Det är de två milda som hittar varandra. Men kan kärlek fungera mellan män och kvinnor som är begränsade av fördomar och klyschor? Med vänner som av egoistiska skäl vill hålla dem isär?

Matthew Perry klarar sig bra bredvid de mer scenvana kollegerna.

Scenografin är fyndig. Stillbilder från Chicago-miljöer på ridån talar om var vi är. Sekundsnabba scenväxlingar ger oss olika titthål där vi möter de fyra, ibland med bara en replik innan nästa bild.

Vi ser dem i barer och på jobbet, vi ser Perry och Reilly i sängen nakna på överkroppen medan de diskuterar hur sperma smakar.

En kvick bagatell av en pjäsförfattare som är expert på att fånga amerikanskt talspråk, Mamet är svordomarnas Shakespeare.

Välbekanta ansikten

När jag såg Tjechovs "Tre systrar" i London i lördags var Kristin Scott-Thomas starkast i en bra ensemble med flera välbekanta ansikten. Men den som fick flest applåder efteråt var veteranen Eric Sykes, komikern som vi känner igen från "Plankan" och andra tv-succéer.

Han fyllde 80 år, kollegerna hurrade och vi i publiken sjöng "Happy birthday" medan gitrarristen John Williams kompade på gitarr. Ett stort litet ögonblick i nöjesvärlden.

"Tre systrar" har fått ny engelsk översättning av skicklige Christopher Hampton och är ett av flera skäl att försöka få teaterbiljetter i London i vår.

Ivanhoe i ny roll

Ian McKellen i "Dödsdansen", Michael Richards i "Arsenik och gamla spetsar" och Anthony "Ivanhoe" Andrews i "My fair lady" är andra sevärda celebriteter.

Den som minns och älskade komikern Tommy Cooper kan söka sig till "Jus" like that" på Garrick theatre. Där Jerome Flynn gör hans gamla skämt och trolleritricks.

Ett urval aktuella föreställningar

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM