Polarprisade Jarrett spelade på talarstol

Louise Hoffsten: Han är en fantastisk improvisatör

Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX
Kung Carl Gustaf överräckte på måndagseftermiddagen årets Polarpris till pianisten Keith Jarrett inför en fullsatt Berwaldhall i Stockholm.
NÖJE

Amerikanske musikern och kompositören Keith Jarrett fick på måndagen ta emot årets Polarpris och en miljon kronor av kung Carl XVI Gustaf.

I slutet av sitt tacktal började den musikaliskt oberäknelige Jarrett plötsligt knäppa och spela på foten till talarstolen.

- Om ni någonsin skulle vilja. . . Den låter mycket bra, sade han.

Den höga, spröda tonen Jarretts fingrar knäppte fram ur talarstolens tunna stålfot sjöng, bar högt över publikens jubel i den fullsatta Berwaldhallen i Stockholm.

För Jarrett, som 1966 gjorde sin första utomlandsspelning på jazzklubben Gyllene cirkeln i Stockholm, slöts på sätt och vis cirkeln på måndagen. Han, underbarnet som började spela piano som treåring, såg tillbaka på 55 år med musiken.

Improvisation

- Jag tror inte det (priset) är givet för någon särskild tidpunkt, utan för att jag hävdat det kreativa ögonblickets integritet, sade Keith Jarrett.

Just kreativitet, improvisation och mångsidighet är ord som ofta klistrats på Jarrett. Han prisas som både musiker och kompositör, och som pianist är Jarrett, enligt juryn, "ensam om att rankas bland de främsta" i både jazz och klassisk musik.

- Han är en fantastisk improvisatör som ständigt förnyar sig och vågar prova nytt, Han har givit mig många sköna lyssnarstunder, sade svenska sångerskan Louise Hoffsten till TT när publiken samlades inför prisceremonin.

Jarrett - i solglasögon och strikt mörk men enkel klädsel - avlyssnade ceremonin sittande på scenens ena sida. Nedanför satt bland andra också drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prinsessan Lilian.

Jarrett - och Polarprisets grundare Stig "Stikkan" Anderson - hedrades av artister som Jan Malmsjö, Lill Babs, Jill Johnson, Staffan Scheja och Ulf Wakenius.

"Allt!"

Som vanligt var det kändis-, näringslivs- och politikertätt vid Polarprisgalan. Frackar och färggranna långklänningar, blandade med en och annan manchesterkavaj.

- Jag ser fram mot prisutdelningen, sade folkpartiledaren Lars Leijonborg till TT.

- Jag gillar all musik, men har ingen särskild relation till Jarrett, sade Telia Soneras vd Anders Igel.

Det har däremot sångerskan Titti Sjöblom.

TT: Vad säger du om jag säger Keith Jarrett?

- Allt! Det är underbar, gränsöverskridande och improviserande musik som vågar spränga gränser. Det är. . . musik!

Tomas Bengtsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM