Jonas Gardell blev våldtagen

Låstes in och blev sexuellt utnyttjad när han var 14 år

NÖJE

När Jonas Gardell var 14 år våldtogs han av en äldre man som höll honom inlåst.

– Efteråt fick jag två tior som ersättning för min oskuld, säger artisten och författaren i en intervju med TV 4.

Foto: URBAN ANDERSSON
VÄGRAR VARA OFFER Jonas Gardell berättar i TV 4-intervjun om när han som 14-åring utsattes för en våldtäkt. ”Så hjälplös, så skyddslös och så svag som jag var den där gången i den där lägenheten med den där gubben, så skyddslös kommer jag aldrig mer att bli. Jag bestämde mig för att vägra vara offer”, säger han.

Jonas Gardell är en av Sveriges mest folkkära författare och scenpersonligheter.

I TV 4:s ”Malou möter” i går berättade Gardell om sina 17 år tillsammans med Mark Levengood, mobbningen han utsattes för under uppväxten och om ett av sina svåraste minnen när han 14 år gammal utsattes för en våldtäkt.

Lämnade hemmet

Gardell hölls inlåst av en äldre man som utnyttjade honom.

– Efteråt gav han mig två tior som ersättning för min oskuld, berättar Gardell för Malou von Sivers.

– Jag var inte längre ett barn efter det. Jag minns att jag grät. Har man en gång förlorat sin oskuld så har man.

Efter våldtäkten följde några tuffa och farliga år i Stockholm för författaren.

Han bröt sig loss från en uppväxt i ett frikyrkligt hem och i TV 4 berättar han om åren då han raggade upp äldre män i ett av Stockholms gamla porrkvarter.

– Så gammal och erfaren som jag var när jag var 15 år kommer jag aldrig att bli igen, säger Jonas Gardell.

En vändpunkt

Gardell är känd för att ta det negativa som drabbat honom och förvandla det till något positivt – en drivkraft. Och han beskriver även våldtäkten, hur smärtsam den än var, som en vändpunkt i sitt liv.

– Så hjälplös, så skyddslös och så svag som jag var den där gången i den där lägenheten med den där gubben, så skyddslös kommer jag aldrig mer att

bli. Jag bestämde mig för att vägra vara offer.

– Hela min livsresa sedan dess har gått ut på att just vägra vara offer, säger Jonas Gardell till TV 4:s Malou von Sivers.

Just nu är Jonas Gardell aktuell med sin nya roman ”Om Gud”, som just är en bok om Gud. Men hans tro har aldrig fått honom att känna skam för det han utsattes för.

– Jag tycker om att vara skyldig. Det gör att man tvingas vara ansvarig och jag vill inte vara en människa som smiter. Skam däremot tror jag inte alls på. Jag tror på att vara skamlös, säger Gardell till TV 4.

Linda Hjertén