Så skyddas artisterna

Säkerheten är hög vid schlagerarenan i Riga

NÖJE

Terrorhot och organiserad brottslighet skakar schlager-EM i Riga.

Nu förstärks säkerheten med helikoptrar, attackhundar, bombteam och flygplatsdetektorer.

- Det finns en flyktväg genom tunnlar klar för programledarna, säger Daniel af Klintberg, chef för den svenska delegationen.

Foto: FREDRIK HOFGAARD
RIGORÖST SÄKERHETSPÅDRAG Arrangörerna är väl förberedda i Riga. Det finns bombteam, attackhundar, helikoptrar och poliser från hela Lettland på plats när artisterna börjar anlända till Riga inför Schlager-EM. Vårt svenska bidrag Fame flyger till Riga på måndag.

Den 24 maj arrangerar Lettland Schlager-EM.

Intresset för evenemanget har aldrig varit större.

Förberedelser

Flera tusen journalister och tiotusentals utländska besökare anländer under nästa vecka till Riga och arenan Skonto Olympic Complex.

Nu förbereder sig den lettiska statspolisen inför invasionen.

- Vi har kallat in poliser från hela Lettland. Vi kommer att ha en enorm säkerhet kring Eurovision Song Contest, säger Krists Leiskalnc, presstalesman för den statliga polisen.

Enligt honom har polisen fått en stor specialbudget av staten för att säkra innerstaden kring hotellen och schlagerområdena.

Metalldetektorer

För att komma in i arenan måste alla - också artisterna - gå igenom metalldetektorer och röntgenapparater. Vakter ska visitera publiken, polishundar finns på plats och bombteam är ständigt redo att rycka ut.

- Området kring Skonto är bra, det är en lugn plats. Det är också säkert kring hotellen. Men det finns delar av Riga som man bör akta sig för, säger Krists Leiskalnc, som dock inte vill säga vilka stadsdelar han syftar på.

- Då skulle alla åka dit.

Riga är känd för att plågas av organiserad brottslighet i form av den ryska maffian. Krists Leiskalnc förnekar dock att de nu har några sådana problem.

Per-Olov Forslund är chef för Rikskriminalens rotel i Stockholm som bland annat arbetar med brottslighet i Östeuropa.

- Visst finns det en rysk maffia, som delvis påverkar situationen för de baltiska staterna i dag, säger han.

Andra metoder

Dessutom ser brottsligheten annorlunda ut på andra sidan Östersjön.

- Det finns metoder som vi inte riktigt är vana vid. Exempelvis avrättningar av politiker och journalister.

Daniel af Klintberg var för SVT:s räkning på ett möte i Riga i april där polisen presenterade sin säkerhetsplan och aktioner mot terrorattacker.

- De har satsat allt på detta. Säkerheten är rigorös och beredskapen stor. De har till och med en flyktväg klar för programledarna genom tunnlar till en hemlig studio där de kan slutföra sändningen vid terrorhot. Jag är inte alls orolig, säger han.

Klas Lindberg