Norsk attack mot Fame

Sparkade in dörren till svenska artistlogen

1 av 2 | Foto: peter kjellerås
de vill tona ner bråket Aftonbladet sammanförde Fame med den norske sångaren Jostein Hasselgård som var med bland de norrmän som gick loss på svenskarnas artistloge. Försoningen var total sedan artisterna talat ut med varandra. - Vi älskar ju Jostein. Svenskar och norrmän ska hålla ihop. Hoppas inte det här går ut över röstningen, säger Magnus Bäcklund.
NÖJE

RIGA

Ett storbråk mellan Sverige och Norge skakar schlager-EM.

Den norska schlagerdelegationen var så upprörd att den sparkade in Fames dörr till logen i schlagerarenan.

Men i går försonades Fame och norske artisten Jostein Hasselgård.

- Vi älskar ju Jostein och Norge, säger Magnus Bäcklund.

Bråket började i förrgår efter att Aftonbladets Per Bjurman i en krönika påpekat den norska artistens sångbrister då han framförde bidraget "I"m not afraid to move on" på de inledande repetitionerna.

"Den stackars pojkvaskern har haft så svårt att hitta rätt tonart att han ideligen tvingats avbryta och be om hjälp... Live låter Hasselgård som en ostämd cykelpump", skrev Per Bjurman.

När sågningen nådde den norska delegationen blev stämningen upprörd.

Sparkade hårt

Under repetitionerna i Skonto olympic complex gick flera av delegaterna i sällskap med Jostein Hasselgård till Fames loge.

- Jag stod tio meter ifrån. De började sparka hårt på dörren. Men Jostein sparkade inte, berättar Christer Björkman som ingår i den svenska delegationen.

När norrmännen såg Christer Björkman slutade skadegörelsen och den norska schlagerartisten gick fram till svensken.

- Han sa att de var upprörda över Per Bjurmans krönika. Men det är ju konstigt att de tar ut det på Fame - de har ju ingenting med vad Aftonbladet skriver att göra, säger Christer Björkman.

Upprörda mejl

I Norge rasar folket mot Sverige. Under gårdagen svämmade Per Bjurmans mejlbox över av ilskna protester mot sågningen. Och i tidningen VG slås bråket upp stort.

Aftonbladet sammanförde i går Fame och Jostein Hasselgård - och försoningen var total.

- Alla måste ju förstå att det här inte har någonting mellan mig och Fame att göra. Om några människor lite skämtsamt sparkat på en dörr betyder det ju inte att vi har en konflikt. Och jag vill betona att jag inte sparkade, säger Jostein Hasselgård.

Både Jessica Andersson och Magnus Bäcklund vill tona ner det inträffade.

- Vi älskar ju Jostein. Vi svenskar och norrmän ska hålla i hop. Hoppas inte det här går ut över röstningen, säger Magnus Bäcklund.

De tycker allihopa att Per Bjurmans krönika var alldeles för hård.

Bad om ursäkt

- Det handlade om ett tekniskt fel. Jag tycker det var otroligt dumt att skriva som han gjorde, säger Jostein Hasselgård.

I gårdagens Aftonbladet backade också Per Bjurman och bad Norge om ursäkt.

- Jag fick höra att det berodde på ett tekniskt strul och han låter mycket bättre nu, säger Per Bjurman.

Samtidigt har han svårt att förstå deras upprördhet.

- De reagerar som göteborgare gör när stockholmare skojar om dem. De verkar humorlösa och väldigt, väldigt känsliga, säger Per Bjurman.

"Varför skjuter Sverige oss i ryggen?"

Klas Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM