"Det blir ingen ny Dirty Harry"

...men "Clintan" gör succé med nya filmen

NÖJE

CANNES

En snabbt åldrande filmcowboy intog filmfestivalen i går.

Med sin bästa film på flera år. Samtidigt gjorde Clint Eastwood, 72, stundtals ett lite smågaggigt intryck på presskonferensen.

Foto: REUTERS
ÅLDRANDE FILMCOWBOY Clint Eastwood är i Cannes med nya filmen "Mystic river", en historia om sexuella övergrepp på barn. Men själv nöjer han sig numera med att regissera och tillbakavisar bestämt frågor om en ny Dirty Harry-film.

Filmen heter "Mystic river", bygger på Dennis Lehanes bästsäljande roman "Rött regn" och är en blandning av drama och thriller.

Sean Penn, Kevin Bacon och Tim Robbins spelar barndomsvänner som i vuxen ålder hamnar i konflikt med varandra i samband med ett mord. Historien handlar också om sexuella övergrepp på barn.

Svårt att få pengar

- Det är det mest hemska brott som finns och det finns ju hela tiden med i den här historien, säger Clint Eastwood, som trots alla framgångar genom åren, hade svårt att få något filmbolag att satsa pengar i filmen.

- En bra historia och en av de bästa skådespelarensembler jag någonsin jobbat med, men" det är ju inte "Mystic river Reloaded" direkt, skämtar "Clintan", som till sist faktiskt jobbade gratis.

- Jag ville så gärna göra filmen. Så jag sa: ni behöver inte betala mig. Går filmen bra, kan ni ju skicka lite pengar.

Dags för pension?

Han tycker det var skönt att "bara" regissera filmen. För övrigt har han fått viss kritik för att han ser löjligt gammal ut som actionhjälte i de senaste filmerna han har gjort. Är det dags för pension, kanske?

- Som skådis har jag funderat på det i trettio år. Jag kanske slutar filma tidigare än någon kan ana. Och jag kommer definitivt inte att blåsa liv i några gamla rollfigurer, hur mycket filmbolagen än tjatar om en ny Dirty Harry-film.

Faktum är att "Clintan" gör ett lite smågaggigt intryck ibland på presskonferensen. Verkar höra dåligt och förstår inte alla frågor.

Låtsas vara tankspridd

Eller också låtsas han bara vara lite tankspridd. Frågor om den politiska situationen mellan USA och Frankrike, mellan Hollywood och Cannes-festivalen (det har varit få stora filmer här i år), returnerar han alltid med väldigt diplomatiska svar:

- Cannes-festivalen har bjudit in mig många gånger både att tävla och att vara juryordförande. De verkar gilla mig.

CANNES