Historisk seger i schlager-EM

Turkiet vann med ”Everyway that I can”

NÖJE

Turkiet vann schlager-EM 2003.

Sertab Erener tog landets första seger någonsin.

Svenska Fame tog hem en femteplats.

Foto: AP

Över 130 miljoner människor runt om i världen följde kvällens schlagerfest. Och inte bara det – i en direktsänd kontakt med en rymdstation skickade ett par ryska kosmonauter en hälsning till Skontoshallen i Riga.

Det började ungefär som vanligt – med en isländsk Birgitta Haukdal och poplåten ”Open your heart”. Sedan kom första schlagerklassikern: Den österrikiska Alf Poier bjöd på ett minst sagt udda framträdande.Och bidraget gick hem. Österrike lyckades samla in gott om poäng och tog hem en sjätteplats.

Kyssen uteblev

Men det stora samtalsämnet var något hel annat. När ryska popduon Tatu tog plats på scenen stannade allt. Men kyssen uteblev.

Bakom scenen diskuterades det – och mycket annat. De flesta verkade nöjda och engelska Jemini förklarade för lettisk tv:

– Det var helt fantastiskt. Vi såg hur många brittiska flaggor som helst.

Det hjälpte dock inte den engelska duon – som blev enda land utan poäng.

– Det måste vara ett fruktansvärt fiasko. England är ett av världens bästa

länder när det gäller popmusik. Det är otroligt att de åker ur, sa Bert

Karlsson senare samma kväll.

”Cykelpumpen” slog Fame

Norska Jostein Hasselgård, som det stormat kring sedan Aftonbladets Per Bjurman kallat honom en ”ostämd cykelpump”, andades ut efter framträdandet.

– Det gick jättebra. Det här var väl inte så farligt.

Och redan den första 12-poängaren – Islands – gick till Jostein. Sedan följde en tvåpoängare och ytterligare en tolva. Tillsammans med en svensk tolva räckte det riktigt långt för Norge. Det blev en fjärdeplats – en placering bättre än Sverige.

Fame inte nervösa

När Fame klev upp på scenen som 25:e tävlande fanns inte ett spår av nervositet. Framträdandet var hur stabilt som helst.

Men i röstningen räckte det inte till. Först vid den tredje rösten från slutet kom en 12-poängare – från Rumänien. Femteplatsen betyder att Sverige gott och väl är direktkvalificerade nästa år.

Röstningen flöt normalt, tills det var dags för Bosnien-Hercegovina. När rösterna skulle delas glömdes fempoängaren bort – och röstningen fick tas om.

Och det blev protester. När Grekland och Cypern bytte 12-poängare med varandra buade publiken öppet. Norge och Island gjorde detsamma, men reaktionen uteblev.

Pendlade hela tiden

Spridningen blev stor, men en trio drog ifrån: Turkiet, Belgien och Ryssland. Det pendlade hela tiden, men inför sista röstningen hade alla chansen.

– Det är så spännande, sa turkiska Sertab Erener, när det bara var 13 röster kvar .

Och till slut fixade hon den historiska segern för Turkiet med "Everyway that I can".

Före tävlingen slog Aftonbladets Per Bjurman fast att hon hade startfältets bästa låt: ”Det egna drama turkarna helt föredömligt vägrar överge flätas här samman med ett rykande dagsaktuellt, raffinerat Shakira-sväng. Så snyggt, så bra.”

Schlager-EM 2003 – så gick det

läs mer

Mattias Lundell