De gör SVT:s barnsatsning

Aftonbladet avslöjar största produktionen sedan "Fem myror"

Foto: URBAN ANDERSSON
Vanna Rosenberg, Jacob Ericksson och Elisabeth Carlsson ska bli 2000-talets motsvarighet till Magnus, Brasse och Eva. De spelar i SVT:s nya barnsatsning "Ordbanditerna", som ska ha premiär nästa höst. "Det här är ett riktigt lyckligt projekt", säger Vanna.
NÖJE

Nu kommer den största barnprogramsatsningen sedan "Fem myror".

I höst startar SVT inspelningen av "Ordbanditerna".

Med stjärnorna Elisabeth Carlsson, Jacob Ericksson och Vanna Rosenberg i rollerna.

Magnus och Brasse får konkurrens. I dag kan Aftonbladet avslöja att SVT satsar på den största dramaproduktionen för barn sedan "Fem myror". I höst startar den ett år långa inspelningen av "Ordbanditerna". Det är en dramaserie för barn mellan 5 och 8 år fylld av humor, musik och allvar.

- I stället för att vara ett bokstavsprogram tar vi upp filosofiska frågor om liv och död, om tiden och rymden och vem är jag? säger regissören Calle Marthin.

Serien kretsar kring karaktärerna Rut, Jonas och Vivian som spelas av Elisabeth Carlsson, Jacob Ericksson och Vanna Rosenberg. De tre vännerna bor tillsammans i en lägenhet.

Vardagliga problem

- Vi har placerat dem i ett hem och de stöter på vardagliga problem som att någon blir sjuk eller att fisken dör. Alla känslor är på riktigt och vi blandar allvar med skoj, säger Calle Marthin. Men vi klipper också in musikalnummer och sketcher ibland.

Nyskriven musik

Alla musik är nyskriven av mannen bakom låtarna i "Fem myror är fler än fyra elefanter", Bengt Ernryd. Både scenografi och kostymer är påkostade och just nu byggs de färgsprakande kulisserna till lägenheten upp i SVT:s studio i Stockholm.

- Det här känns jävligt kul. Barnprogram är det viktigaste man kan göra och jag är väldigt privilegierad som får vara med, säger Elisabeth Carlsson.

Jacob Ericksson och Vanna Rosenberg nickar instämmande.

"Lyckligt projekt"

- Ja, det här är ett riktigt lyckligt projekt, säger Vanna.

- Det känns som det är något helt nytt, det här har aldrig gjorts förut och det är väldigt läckert, säger Jacob.

"Ordbanditerna" kommer sändas på fredags- eller lördagskvällar klockan 18.30 med start hösten 2004.

Karin Lindstedt

ARTIKELN HANDLAR OM