Danskt gästspel med hyllad pjäs

Sista chansen att se "Detaljer" i regi av Bille August

NÖJE

I kväll avslutar ensemblen från Det Kongelige Teater i Köpenhamn sitt korta gästspel på Dramaten.

De spelar Lars Noréns "Detaljer".

Ett prisbelönt drama där Bille August står för regin.

Foto: HENRIK O RASMUSSEN
PÅ TURNÉ Ensemblen från Det Kongelige Teater I Köpenhamn avslutar sitt gästspel på Dramaten i kväll. Här Nicolai Hamilton och Benedikte Hansen i "Detaljer".

Regissören Bille August är mest känd för sina filmer och tv-serier.

Men i fjol debuterade han på teaterscenen med "Detaljer", skriven av dramatikern och författaren Lars Norén. Uppsättningen på Det Kongelige Teater i Köpenhamn blev minst lika hyllad som den version som funnits på Dramatens repertoar under våren. Om inte mer.

"Ett allvarligt stycke"

Bille Augusts "Detaljer" vann exempelvis det Skandinaviska nationalteaterpriset år 2003. Och efter succén i Köpenhamn har pjäsen turnerat runt Danmark och gästspelat i New York och Oslo.

I går nådde uppsättningen Dramaten för ett kort gästspel.

"Detaljer" beskrivs ofta som ett panorama över det gångna 1900-talets sista årtionde. Berättelsen handlar om äktenskapet mellan förlagsdirektören Erik och hans fru, läkaren Anne. Han har en son från ett tidigare förhållande men paret saknar ett gemensamt barn. Något som sakta börjar förstöra deras relation.

Sönderfallet ökar när Erik träffar en nyseparerad och ung författarinna. En person som även Annas patient Stefan blir fascinerad av.

- "Detaljer" är ett allvarligt stycke. Det är både underhållande och skoningslöst, men fullt av förståelse och omsorg för de människor det handlar om. Framför allt är det livsviktigt, säger Bille August.

Kommer på bio

Hemma i Sverige lever pjäsen vidare till hösten. Dels på Dramaten i regi av Eva Dahlman, dels på bio.

I filmatiseringen av Lars Noréns historia kommer bland andra Pernilla August, Michael Nyqvist och Rebecka Hemse att synas.

Plats och tid i kväll: Dramaten, Stora scenen, 19.00.

Filmer och tv-serier av Bille August

Markus Larsson