Dominikanska blev miss Universum

NÖJE

PANAMA CITY

Miss Dominikanska republiken, den 1,83 m långa Amelia Vega, vann under glitter och glam miss Universum-titeln i Panama City natten till onsdagen.

Miss Universum.

Artonåriga Amelia befanns av juryn vara vackrast av 70 skönheter från lika många länder.

Det var första gången Dominikanska republiken tog titeln.

Venezuela, som har haft stora framgångar i internationella skönhetstävlingar, höll sig långt framme också i år. Den 23-åriga Mariangel Ruiz, som studerar ekonomi, blev tvåa, följd av miss Sydafrika, 21-åriga Cindy Nell. Hon pluggar företagsekonomi i Johannesburg.

Vega, en typisk latinsk skönhet, möttes av jubel när hon paraderade i sin pärl- och diamantbeströdda krona och långa vita klänning.

Hon påstås ha vunnit på den sista frågan: "Vilken är den mest värdefulla gåva du gett någon?"

- Enligt min mormor var det ett brev som jag skrev till henne när hon var mycket sjuk en gång, svarade Vega inför en rörd publik på 7 500 personer.

Före tävlingen demonstrerade tusentals panamaner i protest mot att regeringen lagt ut nio miljoner dollar på Miss Universum-tävlingen. Det hade varit bättre om pengarna satsats på de 40 procent av Panamas befolkning som är fattiga, ansåg demonstranterna. De utsåg egna pristagare: miss Arbetslöshet, miss Privatisering, miss Korruption och miss Fattigdom.

Kritiken har i många år varit skoningslös mot tävlingen. Inte desto mindre visas den i tv i 117 länder och enligt beräkningar ser 600 miljoner misserna visa sina företräden i baddräkt, nationaldräkt och aftonklänning.

TT-Reuters