Carola orsakar hysteri precis som på 80-talet

- Det var ett otroligt tryck

NÖJE

80-talets Carola-hysteri är tillbaka.

Samlingen med hennes gamla hits säljer mest i Sverige och skivsigneringarna har slagit alla rekord.

- Jag fick ta hjälp av vakter för att känna mig säker - det var ett helt otroligt tryck, säger Carola.

Foto: JONAS BILBERG
TILLBAKA I TOPPEN För 20 år sedan slog hon igenom med buller och bång. Nu är Carola tillbaka där det började - med kaosartade signeringsturnéer och listettor.

I år firar hon 20-årsjubileum som artist.

Men det visste ni redan. Det är svårt att missa Carola Häggkvist just nu.

I dag krossar hon allt motstånd och går med sin samlingsskiva "Guld platina & passion" upp på en klockren förstaplats på den svenska albumlistan.

- Det är helt fantastiskt. Jag hade det på känn eftersom rapporterna talade om ett 84-procentigt försprång mot tvåan på listan, säger Carola när hon firar resultatet med champagne och jordgubbar på sitt skivbolag.

Har satt publikrekord

Den senaste veckan har hon varit ute i landet på en omfattande skivsignering. Och på tio av elva platser hon besökt har publikrekordet åkt all världens väg.

- Det kändes som på 80-talet. Bara det att mammorna som nu kom med barnen var de som jag kramade och gav autografer till då. Det känns gripande att jag kan locka flera generationer, säger Carola.

På vissa platser har det kommit tusentals fans som alla vill få en bild och ett snack med sin idol. Därför var Carola tvungen att ha en stor säkerhetsapparat kring sig.

- Vi planerade noga med vakter och "security". Det behövdes eftersom trycket var så stort. Företaget som ordnade allt sa att de aldrig varit med om något liknande.

Nu närmast väntar en spelning på Skansen under nationaldagsfirandet.

"Ös och glädje"

I publiken finns kungaparet och det hela sänds på tv.

- Jag ska sjunga två ballader, Marie Fredrikssons "Tro" och min egen "När löven faller". Det ska bli spännande.

Därefter är det full laddning inför sommarens festivalspelningar som gäller.

Och då är det slut på balladerna.

- Då blir det mer svett och gympadojjor. Det ska bli ös och glädje när jag sjunger mina gamla låtar. Ett härligt avslut på de här 20 åren helt enkelt, säger Carola.

Klas Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM