Nu blomstrar det för Reine

Brynolfsson spelar Linné i SVT:s nya dramasatsning

NÖJE

Myten om blomsterkungen krackelerar.

Carl von Linné i Reine Brynolfssons tappning är en rastlös, lynnig och excentrisk person.

- Först kunde jag inte se mig som Linné men när vi tvättat bort klichén blev han intressant, säger skådespelaren.

Foto: JONAS BILBERG
Titta, är det inte ...? Reine Brynolfsson spelar blomsterkungen Carl von Linné i en ny dramadokumentär som ska sändas i SVT under julen 2004. "Det är otroligt spännande att få sätta på sig den här kostymen och peruken", säger Brynolfsson.

Så här är ni inte vana att se Reine Brynolfsson på film. Stjärnan från "Änglagård", "Sprängaren" och "En sång för Martin" har bytt kostym. I livré och peruk och med en smäcker promenadkäpp i handen flanerar han fram i trädgården på Hammarby.

Det är andra inspelningsveckan av SVT:s nya dramadokumentär "Drömmen om en ordning - Linné och hans lärjungar" och Reine Brynolfsson har just börjat bli varm i kläderna som den stora vetenskapsmannen.

- Ja, det är lite svettigt, säger han med ett skratt.

- Men jag tycker det är otroligt spännande att få sätta på sig den här kostymen och peruken. Det är väldigt sällan man får tillfälle till det på film.

Serien följer Carl von Linné från barndomen fram till hans död 1778. Här blandas dramatiserade avsnitt med stillbilder från 1700-talet och nytagna naturfilmer från olika världsdelar som Linnés lärjungar besökte.

- För mig blir det att göra blixtnedslag under olika delar av hans liv, från 25-års ålder till han dog 71 år gammal, säger Reine Brynolfsson.

Men den som väntar sig en snäll blomsterkung lär få en chock. "Drömmen om en ordning" vill gå bortom myten och skildra en mer realistisk Carl von Linné.

- Det är då han blir intressant, säger Reine Brynolfsson. Jag kan känna igen mig i hans rastlöshet och temperament. Det är häftigt att vi faktiskt filmar i hans hem här på Linnés Hammarby utanför Uppsala också.

Serien kommer sändas i SVT julen 2004 i fyra avsnitt.

Premiär nästa år

Karin Lindstedt