Vem är USA:s största stjärna?

Julia Roberts, så klart!

1 av 2 | Foto: AP
Julia Roberts - nummer 1!
NÖJE

Du har sett dem vinka från Oscars- och Grammygalor. Hört dem sjunga på radio och sätta puckar i kryss. Men vilka är egentligen USA:s främsta kändisar? Vem toppar skvallertidningarnas önskelistor och vilka får tigga sig in på vip-festerna? Puls Magnus Sundholm har svaret.

1. Julia Roberts

Peta henne den som kan. Roberts - USA:s Pretty Woman - behåller tronen med imponerande enkelhet. Man är stor om man kan stjäla en gift man och medverka i något så kvasiintellektuellt som Steven Soderbergs eländiga "Full frontal" och ändå älskas av amerikanerna. Utan tvekan ligger det i utstrålningen. Den som har sett Roberts äntra podiet på Oscarsgalan och utan tillstymmelse till nervositet bränna av ett leende som får killarna att knäa och tjejerna att sucka av avundsjuka vet vad jag talar om.

2. Brad Pitt

Det är sexigt att vara gift och trogen. Och så hjälper det förstås att vara snygg. Det är Pitt. Som få. Ändå är det inte helt lätt att förklara hans popularitet när tidigare nationshjältar som Leonardo DiCaprio fallit till föga. Pitt har gjort några bedrövliga filmval de senaste åren. Vem minns inte "The Mexican" och "Meet Joe Black"? Bakslagen räddades med "Ocean's eleven", där han är som hämtad direkt ur glassiga magasinet GQ. Den så omtalade barnlösheten med hustrun Jennifer Aniston försämrar inte heller sympatierna.

3. Jennifer Aniston

Snart tio år efter starten på "Vänner" är hon fortfarande genomsnittsamerikanens drömtjej. Det kan varken Brad Pitt, ett hästansikte eller samma roll i varje långfilm förstöra. Amerikanerna älskar sin Aniston, följer hennes berg- och dalbaneliknande kärleksfärd med maken, ojar sig över hennes frisyrbyte och ägnar kafferasterna åt att diskutera hennes eventuella barnlöshet. Med rollen mot Jim Carrey i kassasuccen "Bruce Almighty" befäster hon sin ställning som den alltid t r o g n a flickvännen.

4. Jennifer Lopez

Inte sedan Marilyn Monroe har USA fallit så hårt för en förförande bedragerska. Det är som den gamla Hollywoodskrönan om en producent under ett scentest: "Hon kan inte sjunga. Hon kan inte agera. Hon är perfekt."

Hon kan sannerligen också slå mynt av det hon utrustats med, och - för den delen - det hon saknar, som den påstådda gettobakgrunden.

Hon har haft en given plats i amerikanernas hjärta ända sedan hon förförde George Clooney i "Out of sight". Den positionen har inte hotats av att hon funnit en man som är hennes jämbördige inom skådespeleriet - Ben Affleck.

5. Madonna

Visst, hon är 44, har två snoriga ungar och en brittisk överklassmake som levt på att göra samma film om och om igen. Men Madonna är någon slags ikon, retar traditionsenligt gallfeber på halva USA och har förmågan att sätta fingret på tidens puls. Då spelar det ingen roll att hon floppar som både skådis och musikalstjärna och inte längre generar några hetare känslor med sin popmusik. Men hon får se upp. Några såna här år till och det råder gigantisk Cher-varning.

6. Nicole Kidman

Det tycks kvitta att hon ständigt spelar över och är långt ifrån det bästa Hollywood har att erbjuda. Kidman är ett PR-geni och suger likt en vampyr sig fast i folks medvetande tills de hjälplöst kapitulerar. Hennes metod för att hela tiden synas i media borde patenteras. Gång på gång dyker hon upp i allt från lunchdejter till heta romanser med den för stunden mest omtalade skådespelaren.

I fjol hette han Tobey "Spiderman" Maguire. I år är det Adrian "Pianisten" Brody.

7. Eminem

Det är med Eminem som med Madonna och Britney. Alla som är förnamn med 290 miljoner amerikaner platsar på listan. Till skillnad från sina kvinnliga konkurrenter har han dessutom lyckats att lägga Hollywood för sina fötter genom filmen "8 mile". Med tanke på var han stod innan - efter låtar om kvinnomord, homohat, politikerpåhopp och mammaangrepp - är det ingen enkel bedrift. Som om inte det skulle fylla meritlistan har han det senaste halvåret också etablerat sig som artistupptäckare när han lyft fram sin protegé 50 Cent.

8. Britney Spears

Sex månaders självvald ledighet, försäljningsbesvikelse och filmflopp har inte ändrat något. Det finns inte någon i USA som inte vet vem Britney är eller har en åsikt om när, var och hur hon bör ha sex. Om hon utlöser svallvågor när hon byter hårfärg orsaker hon tidvattenvåg med växlingarna av pojkvänner. Bögarna gillar kanske inte jämförelsen men hon framstår mer och mer som en ung Madonna.

9. Tom Cruise

Det spelar ingen roll att han passerat 40, dumpat sin långbenta hustru och trasslar med en ung spanjorska. Cruise är Cruise. Ett varumärke. En amerikansk tiger. Ta en titt på hans filmlista. Vem slår hans facit och kan stoltsera med samma sex appeal? Han är fortfarande pojken USA älskar att älska. Det som skiljer honom nu i jämförelse med för tio år sedan är de osynliga doserna av det rynkutslätande nervgiftet botox.

10Tom Hanks

Gift, barn, medelålders för tio år sedan, osexig och inte en skandal så långt ögat når. Ändå är Tom Hanks filmstadens regent, en garant för skyhöga boxoffice-siffror. Det är bara att lyfta på hatten. Hanks har nått sin position utan konstgjord andning, beväpnad enbart med talang och sin förmåga att välja rätt manus. Kvinnorna älskar honom för att han är så snäll, männen för att han inte är tillräckligt snygg för att de ska känna sig hotade.

Yrkena som räknas

I USA är det pengar som räknas. Men också hur du har fått ihop dem. Här har du listan över USA:s mest statusfyllda yrken.

Magnus Sundholm