Soloskivan blev ett riktigt fiasko

Men räkna inte ut Coverdale ännu

NÖJE

David Coverdale försökte bli soloartist. Men blev tvingad att fortsätta med sitt gamla band.

- Det är som sångare i Whitesnake jag är känd. Det vore dumt av mig att bortse från det, kapitulerar 51-årige Coverdale - och fansen jublar.

Foto: DEBBIE WANSTORY/SCANPIX
Fansen jublar - Whitesnake lirar vidare Efter en misslyckad solokarriär är David Coverdale tillbaka i Whitesnake. Idag spelar de på Sweden Rock.

När David Coverdale var i Sverige förra gången, hösten 2000, för att puffa för sin soloplatta, förklarade den engelske sångveteranen att han velat begrava Whitesnake i tio år.

- Jag kände mig låst inom ramen för det som var Whitesnake, sa han i Aftonbladet.

- Jag vet, jag vet, medger en lite besvärad Coverdale som i kväll rockar med ännu en upplaga av sin gamla grupp på Sweden Rock Festival.

25-årsjublieum

- Det var otänkbart att stanna inom skivindustrin efter besvikelsen med soloskivan som skivbolaget inte brydde sig om. Enda sättet att fortsätta med musik var då att uppträda. När min son sedan blev tillräckligt gammal för att förstå att jag inte lämnade honom utan bara åkte iväg på jobb, bestämde jag mig för att turnera igen, säger David Coverdale.

Att det blev som Whitesnake och inte som soloartist, beror också på att detta är ormens 25-årsjubileum.

- Jag blev ombedd att sammanställa "The silver anniversary collection" på dubbel-cd. Då passade det bra med en Whitesnake-turné också, tycker Coverdale.

Nederlag

- Dessutom, påpekar han, är det som sångare i Whitesnake jag är känd. Det vore dumt av mig att försöka bortse från det.

Ser du det som ett nederlag att du fick lägga ned solokarriären?

- Ja, jag älskade soloalbumet. Det är hjärtskärande att hälla alla sina känslor på en platta som sedan inte blir marknadsförd. Jag brinner för att göra skivor, men hur ska jag få ut dem till folket när skivbolaget som jag tillhört i 30 år inte har en aning om vad de ska göra med mig? suckar han.

Kanske följer fru Cynthia, 36, och sonen Jasper, 6, med till Sölvesborg.

- Under en konsert i USA tog jag upp Japser på scenen. En rörande upplevelse. Men han är lite fånig som vill bli trummis, trots att jag sagt att det är sångaren som får alla tjejer, skrattar David Coverdale.

Jörgen Holmstedt