Rockstjärnan gör könsbyte

Totos hitmakare har under alla år dolt sin hemlighet

1 av 2
opereras i sommar Totostjärnan David Paich blir kvinna och tar namnet "Davida" i sommar. - David kommer att saknas under sommarens turné på grund av en operation för att byta kön, skriver bandets ledare Steve Lukather på Totos hemsida. Foto : RICKARD NILSSON
NÖJE

LONDON

Rockstjärnan David Paich från gruppen Toto kommer att byta kön vid en operation inom kort.

David blir "Davida".

- Hans dröm är att få bli den han verkligen är, en kvinna, säger bandmedlemmen Steve Lukather.

Toto är ett av de mer framgångsrika grupperna i världen. Bandet hade den riktiga storhetstiden på 80-talet, men fortfarande drar gruppen mycket folk på turnéer och skivorna säljer i stora upplagor.

Här i Sverige har de sålt hundratusentals skivor.

Toto firade nyligen 25-årsjubileum genom en turné och med spelningar i Stockholm, Göteborg och Malmö.

David Paich, 49 år om två veckor, spelar keyboard och är kompositören bakom bandets riktigt stora hits som "Hold the line", "Rosanna" och "Africa" där han också sjunger.

Under alla år har han offentligt försökt dölja sin hemlighet - att han helst vill vara kvinna. Nu har han bestämt sig för att det ska bli verklighet.

Under sommaren ska han genomgå en könsoperation och förvandlas från David till "Davida".

"Svårt för familjen"

Gruppen berättar själva, genom den legendariske gitarristen och bandledaren Steve Lukather, om operationen på sin hemsida.

"David kommer att saknas under sommarens turné på grund av en operation för att byta kön. Hans dröm att få bli den han verkligen är, en kvinna, måste bli förverkligad. Den livslögn han levat med har varit svår för hans familj och för oss som band.

Det är ett nöje för oss att få presentera "Davida" under hösten. Det här har vuxit fram under en längre tid och vi önskar honom ett snabbt tillfrisknande."

Samtliga medlemmar i TotO är mycket erfarna studiomusiker och David Paich har arbetat med Michael Jackson, Paul McCartney, Bryan Adams, Alice Cooper, Ray Charles, Dolly Parton och mängder med andra artister.

Kompis med Schaffer

Gitarrhjälten Janne Schaffer blev vän med Toto redan i slutet av 1970-talet. Och när bandet besökte Sverige för första gången 1978 sökte medlemmarna genast upp sin svenske vän.

- Jag minns att vi jammade i Västerhaninge. Det var mitt första möte med David.

- Han är en väldigt duktig musiker, även om han inte är den i gruppen som jag haft mest kontakt med, säger Schaffer.

Vad säger du om hans könsbyte?

- Jag önskar honom lycka till och hoppas att allt går bra.

Leif Kasvi