Haltande jubileum för Eva Rydberg

NÖJE

Kaos i folkparken

Eva Rydberg firar 10-årsjubileum på teatern.

Med en ovanligt stjärnspäckad ensemble. Men det är birollsskådisarna och klassisk 1960-talsmusik som räddar den här lövtunna farsen.

Eva Rydberg firar 10 år.

Historien utspelas i en konkurshotad folkpark i 1960-talets Skåne. Björn Gustafson är förvirrad chef, Mi Ridell en förförisk och lurig femme fatale, Johannes Brost hennes korkade lillebror med raggarfrisyr och Eva Rydberg/ Ewa Roos två gapiga tvillingsystrar som blir rivaler om hans uppmärksamhet. Alla är

rutinerade proffs, men alla har tidigare setts få mer spelrum för sin begåvning i liknande, men mer välskrivna, roller. Här finns många förvecklingar men manusförfattarna har inte alls lyckats knyta ihop alla trådar i intrigen på ett vettigt sätt.

Plumpa sexskämt

Första akten är stendöd, förutom några kul musiknummer, bland annat en raggarversion av "Cadillac", skickligt framförd av körsångarna/dansarna. I andra akten blir det både högre tempo och lite roligare, även om man då får stå ut med rätt mycket plumpa sexskämt. Som helhet räddas allt av massor av underbar 1960-talsmusik. Och mest förtjust blev jag faktiskt i ett par birollsskådisar. Andreas Andersson, en raggare som i hemlighet älskar John Lennon och Birgitta Johansson är perfekt i rollen som en ung Eva Rydberg (!), ung Malmö-flicka med artistdrömmar.

Jan-Olov Andersson