- Min mamma ville göra abort

Iron Maiden-sångaren var oönskad när han föddes

1 av 2 | Foto: MATTIAS CARLSSON
rik på hårdrock Bruce Dickinson var utfattig sedan han hoppat av Iron Maiden för elva år sedan. Nu är han tillbaka i bandet och drar in 1,5 miljoner kronor om året på skivorna och turnéerna.
NÖJE

Iron Maidens sångare Bruce Dickinson skulle aldrig ha blivit född.

Det fick han veta först för några år sedan.

- Mamma försökte göra abort, berättar Bruce.

Om Bruce Dickinsons mor hade fått som hon velat, hade det aldrig blivit något klassiskt Iron Maiden 1982, då hennes son blev bandets sångare och spelade in albumet "The number of the beast", ett av hårdrockens tidlösa verk.

Bruce var nämligen ett oönskat barn.

- Mamma försökte göra abort, berättar han. Hon tog ett piller som inte fungerade. Jag fick veta detta bara för några år sedan, 1997, när jag gjorde plattan "Accident of birth". Därav titeln. Hon var jätteångerfull när hon slutligen tog sig mod att berätta hemligheten hon burit på i alla år.

Hur tog du det?

- Med en axelryckning. Det verkade rimligt, eftersom hon bara var 16 år när hon fick mig.

Bruces föräldrar fick jobba dubbla skift för att försörja sig och sin pojke. Bruce lämnade de till hans morföräldrar.

Slagsmål i skolan

- När jag var fyra-fem år kom mina föräldrar för att hämta mig. Rena chocken. Jag hade knappt en aning om vilka de var. Jag blev så arg att jag slängde saker genom fönstret, säger Bruce och skrattar.

Bruce gick i vad som kallades "landets våldsammaste skola".

- Den var ofta med i tidningarna på grund av alla bråk där. Morfar lärde mig att slåss med knytnävarna efter att jag blivit slagen flera gånger. Det var hemskt de två första åren för jag blev fruktansvärt mobbad. Och på en internatskola har man ingenstans att fly, för där bor man.

Varför hoppade de på dig?

- För att jag kom från riktigt låg arbetarklass, antar jag. De tyckte inte att jag hade där att göra.

Efter att ha hoppat av Iron Maiden 1992, blev Bruce Dickinson fattig igen.

Pengarna tog slut

- Jag brände mina sparpengar, en kvarts miljon pund, på ett soloalbum som aldrig släpptes. Jag kunde ha sålt huset och börjat om från botten, men det blev aldrig så illa.

Han gick med i Iron Maiden igen.

- Nu drar jag in 1,5 miljoner kronor om året. Men det varierar. Allt beror på om jag gör en Maiden-platta eller inte. Den förra sålde två miljoner exemplar, och de pengarna har jag levt på sedan dess.

I september kommer nästa mjölkkossa, då gruppen släpper nya cd:n "Dance to death".

Jörgen Holmstedt