- Jag var helt slut

Maja Ivarsson i The Sounds berättar om sin svåra kollaps

1 av 3 | Foto: KRISTER HANSSON
Maja Ivarsson kände länge tecknen på en kollaps under våren. Trots att The Sounds tempo blev allt mer hysteriskt tvingade hon sig själv att fortsätta. Till slut nådde hon gränsen. - Jag vaknade upp i turnébussen och det vara bara NEJ! Jag var helt slut i kroppen och halsen höll inte längre, berättar hon.
NÖJE

HELSINGBORG

Säg att du är sångerska i ett rockband och har jobbat stenhårt ett år i sträck och ligger i en säng i Berlin och svettas med hög feber, bronkit, och mår så dåligt att kroppen skriker efter vila.

Vad hade du gjort i det läget?

The Sounds drog till USA och Kanada på turné och Maja Ivarsson klappade ihop.

Det hände i Montreal runt månadsskiftet maj-juni.

- Det var inte bara pang bom. Det var en lång process som ledde fram till det, säger Maja.

Det handlar om jobb, jobb, jobb och semestrar som aldrig blev av.

- Jag skulle ha en vecka ledigt och behövde verkligen det. Men då ringde skivbolaget: Ni måste komma till New York och göra promotion. Okej, visst. Sen hem och direkt ut på en vårturné i Sverige. Efter det vidare till Berlin och där mådde jag verkligen kass. Men det var bara att fortsätta till Köln och sen flög vi över till Las Vegas. Efter det skulle jag vara ledig i en vecka. Men. Så klart. Då ringer David Letterman"

Det blev ett lysande framträdande i världens största pratshow. Sen bar det av till Detroit och Toronto.

- Där gjorde vi en av våra bästa spelningar. Konstigt det där, att man kan känna sig helt kass men så får man på sig smink, högklackat och kliver ut på scen och vaknar till liv, säger Maja.

Men det finns en gräns. Den hade passerats när det var dags för nästa gig. I Montreal.

- Jag vaknade upp i turnébussen och det vara bara NEJ! Jag var helt slut i kroppen och halsen höll inte längre.

Fysiskt krävande

Kanske är det i de här lägena artister gör misstaget att ta narkotika för att orka.

- Det skulle jag kunna tänka mig, men då är det sundare att åka hem och vila, säger Maja.

Det gjorde hon. Och inte bara hon.

Som sångare och frontfigur med uppgift att dansa sig själv och publiken till extas har hon naturligtvis den fysiskt tuffaste uppgiften. Men alla i bandet var redo för kraschlandning.

- Du vet, man står och lirar hos Letterman och känner inte: Fan va roligt! Just det här att man tappar glädjen, att spelandet bara blir jobbigt, att man inte hinner ha roligt, säger trummisen Fredrik Nilsson.

- Har alltid tyckt att det är löjligt att läsa om band som säger att de inte vet var de befinner sig, men det blir så. När vi var i Norge trodde jag att vi var i Finland, säger gitarristen Felix Rodriguez.

Drar till USA igen

Grunden till alla problem är ändå nåt fantastiskt.

The Sounds har debuterat med ett album som sålt grymt bra och genererat fyra hitsinglar. För att inte tala om ett stort intresse i USA. De har uppträtt i stora shower i alla stora tv-kanaler. De har intervjuats av Rolling Stone, Time Magazine, LA Times, Washington Post, New York Times" Folk i musikbranschen och i media har koll på dem. Nu gäller det att erövra den breda allmänheten.

- Den 20 augusti börjar vi en sex veckor lång turné i USA, säger Felix.

Här är fakta om The Sounds

Tore S Börjesson

ARTIKELN HANDLAR OM