Årets Roskildefestival en succé

Slutsålt, lugnt och bra väder

NÖJE

När bara några timmar återstod av årets Roskildefestival kunde både arrangörer och polis sammanfatta en succéartad tillställning.

På plussidan: stor publiktillströmning, bra väder och relativt få brott.

På minussidan: En misstänkt våldtäkt på en svenska, en omfattande stöldhärva och flertalet fall av misshandel.

– Det är vanskligt att använda stora ord när festivalen ännu pågår, men hittills har det varit en succé, sade arrangörernas talesman Esben Danielsen när söndagskvällens avslutande program just skulle börja.

Det fyra dagar långa musikprogrammet har genomförts i stort sett utan återbud och mottagits väl av de 75000 festivalbesökarna. Jyllands-Postens utsände Niels Pedersen talar om en harmonisk festival med mycket humor och god stämning. Han utnämner publiken och vädret till höjdpunkterna i Roskildefestivalen 2003.

Polisen har haft en hel del att göra under festivaldagarna, men är ändå i stort sett till freds.

– Sammanfattningsvis kan man säga att det hela har försiggått lugnt och i en god stämning, säger vice polisinspektör Michael Kristiansen.

Totalt greps 74 personer, de flesta för mindre förseelser, men några ingripanden skedde också med anledning av grova våldshändelser.

19-åring bet polis

En 19-årig svensk kvinna anmälde att hon blev våldtagen i ett tält under natten till lördagen. Två män greps som misstänkta för dådet, men släpptes. Misstankarna mot dem är inte avskrivna.

Ytterligare två svenskar attackerades av en man med en trasig flaska som tillhygge. En av dem fick skärskador i ansiktet och på handen medan hans kamrat fick några tänder utslagna.

Under natten till söndagen blev en polis biten av en 19-åring som skulle tas om hand inne på festivalområdet. Nittonåringen var så berusad att han behövde många timmars sömn innan han kunde höras.

Hasch beslagtaget

Vid ett annat drama under natten till söndagen klättrade en 22-årig norsk festivaldeltagare upp i Roskildes högsta fabriksskorsten och hotade att hoppa. En polisman skickades upp i brandkårens skylift och först efter lång övertalning gick norrmannen med på att följa med ned.

Totalt tog polisen hand om 40 gram hasch på festivalområdet och gjorde inga fynd av tyngre droger.

Åtskilliga stölder anmäldes och polisen kritiserar festivalbesökarnas tanklöshet när de lämnar pengar, mobiltelefoner och värdesaker i tälten. En del av det stulna kan dock komma tillbaka till sina ägare sedan polisen på söndagen av en tillfällighet hittat mängder av stöldgods i två tält på festivalområdet. Fyndet ledde till att 13 personer togs till Roskildepolisen för förhör.

TT