"Jag orkar inte lika mycket"

Terminator- stjärnan Arnold Schwarzenegger känner att åldern börjar ta ut sin rätt

1 av 8 | Foto: AFTONBLADET BILD
BLIR INTE YNGRE Arnold Schwarzenegger, 56, måste numera kämpa hårt för att hålla kroppen i trim. Under arbetet med "Terminator 3: Rise of the Machines" tränade han oftast mitt i natten. "Enda lösningen var att köra ett pass på två-tre timmar efter varje dag i filmstudion", säger det forna muskelberget till Aftonbladet.
NÖJE

CANNES

Det är inte ofta. Men Arnold Schwarzenegger, 56, säger att det finns dagar då han inte längre känner sig störst, bäst och vackrast.

- Kroppen åldras och förfaller. Man orkar inte träna som vanligt. Då brukar jag trösta mig med att jag har framgång, en underbar familj, ser bättre ut och är i bättre form än de flesta andra 56-åringar, säger han.

Han är åter aktuell på biograferna i sin allra populäraste roll, som robot från framtiden. När filmstjärnan gästade Cannes-festivalen med "Terminator 3: Rise of the Machines" träffade jag honom vid ett flertal tillfällen. Oftast var han sitt vanliga jag. En väloljad pr-robot som lite skrytsamt förklarade att nya filmen är bäst på alla tänkbara sätt. Men vid ett tillfälle reflekterade han lite över det faktum att tiden går, även för ett vältränat muskelberg som han själv.

Bröt sex revben

- Normalt tränar jag ju inte lika mycket som förr i tiden. När jag sedan bröt sex revben i en motorcykelolycka några månader före inspelningen, kom jag aldrig ifatt med träningen. Jag kände verkligen av att kroppen åldras och förfaller.

Men du ser vältränad ut i filmen"

- Enda lösningen var att köra ett pass på två-tre timmar efter varje dag i filmstudion. Då vi oftast filmade på kvällar, innebar det att jag startade passet vid tretiden på natten. Det var inte roligt. De flesta hade nog hellre krupit ned i sängen och somnat. Inte jag. Det är det som skiljer vinnarna från förlorarna.

Men under senare år har du inte varit någon vinnare. Hur har det känts med flera floppar på raken?

- Det är klart man blir sårad när filmer först sågas och sedan inte heller biopubliken kommer. Alla stora stjärnor har fiaskon bakom sig. Ibland blir det kompromisser. "Collateral damage" hade kunnat bli en bra våldsam actionfilm. Sedan ville man göra den mer barntillåten. Då blev det varken eller.

"Jag var nervös"

Är det vinna eller försvinna med "T3"?

- Nej, där är jag inte orolig. Varje dag i tolv år har folk frågat mig: När gör du "T3"? Så nog finns det ett intresse för den filmen.

Hur kändes det att åter klä på sig Terminator-klädseln?

Lite oväntat återvänder han till det där med åldern, trots att det uppenbarligen är ett känsligt ämne.

- Jag var nervös första gången jag klev ut från make up-rummet. Alla i studion liksom stirrade. Som att de skulle börja skratta och tycka att jag såg gammal och löjlig ut i skinnjacka och solglasögon.

Saknar Cameron

Terminator-filmernas skapare James Cameron är inte inblandad. Hur kändes det?

- Jag tror inte Jonathan Mostow (filmens regissör) blir sårad om jag säger att jag har saknat James. Inte ens Steven Spielberg hade kunnat ersätta honom fullt ut. Vi är ju kompisar. Åker motorcykel ihop varje söndagseftermiddag. Han var erbjuden att göra filmen och jag har tjatat och tjatat, men han ville inte. Han sa till mig att göra filmen utan honom, om jag ville. Så det är inga "hard feelings" mellan oss.

Är det någon scen du är särskilt nöjd med i "T3"?

- Slagsmålet mellan mig och T-X ( Kristanna Loken). Vi slår sönder en gigantisk herrtoalett. Och det finns humor i att få köra ned en attraktiv och sexig kvinna med huvudet före i en toalettstol. Jag ville det skulle flyta äckliga saker där också, men det var för grovt tyckte alla andra.

Vill hjälpa andra

Hur blir det med din politiska karriär? Ska du försöka bli guvernör i Kalifornien eller inte?

- Amerika har gett mig allt jag drömt om och mer därtill. Nu är det dags att hjälpa andra. Som guvernör kan jag ha effekt på 35 miljoner människors liv. Men jag kan också fortsätta som jag gör nu, med olika välgörenhetsjobb. Vi får se vad som händer" jag har många intressanta filmprojekt på gång också.

Ett diplomatiskt svar, då. Senaste ryktet är att han inte ställer upp i valet, enligt uppgifter för att hustrun Maria Shriver tycker det skulle stjäla för mycket tid från familjen.

I samband med ett besök hos pratshowvärden Jay Leno i veckan som kommer är det sagt att Arnold ska lämna besked.

I går

Jan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM