Här är Lasses nya karriär

Aftonbladet följde honom på väg mot livet som revykung

1 av 7 | Foto: PER JOHANNESSEN
LASSE PÅ SPEXHUMÖR Lasse Berghagen ser, trots sin tinnitus, positivt på tillvaron och blickar fram emot uppsättningen av Chinarevyn i höst. Just nu håller förberedelserna på för fullt. - Det här är den mest spännande tiden egentligen, när allt växer fram, säger Lasse.
NÖJE

Livet som allsångsikon är över.

Nu ska han bli revykung.

- Man måste ha modet att bryta upp.

I går kväll tog han farväl för gott av "Allsång på Skansen". Tidigare på dagen följde Aftonbladet som enda tidning Lasse Berghagen under förberedelserna med Chinarevyn som har premiär i höst. Medverkar gör även Loa Falkman, Magnus Härenstam, Sissela Kyle och Helen Sjöholm. 46 200 biljetter är redan sålda, intresset är skyhögt.

Vill skriva själv

Först på programmet står musicerande med Hasse Gardemar, som är revyns kapellmästare. Flera texförfattare har anlitats, men Lasse har hela tiden sagt att om han kommer på något så kanske han skriver själv.

- Och det har jag gjort nu. Låtarna handlar om allt från livet och döden till mer burleska ämnen. Men det är inte säkert att de kommer med, vi gör urvalet tillsammans.

Repetitioner

Nästa punkt på Lasses späckade schema är att repetera ett av numren tillsammans med Loa och Magnus. Efteråt ser de nöjda ut alla tre.

-Det gick bra. Gubbarna ska nog göra lite danssteg till låten också sen, säger Magnus Härenstam.

- Det här är den mest spännande tiden egentligen, när allt växer fram, säger Lasse.

Han hoppar in i perukprovningen. Mått tas och hans huvud visar sig ha en omkrets på 60 centimeter. En rödhårig, lång peruk åker på och Berghagen går in i karaktären med en gång.

- Ååh, så positivt, kråmar han sig.

Sen är det dags att vänta in taxin som ska ta honom till en klippning hos frisören. Under tiden kommer vaktparaden förbimarscherande.

- De brukar gå förbi min lägenhet och ibland spelar de "Stockholm i mitt hjärta". Då gör jag givakt, det är ingen som ser det men det är kul för mig.

Medan taxin dröjer funderar han över sina allsångsår.

"En skilsmässa"

- Jag vaknade med en lite underlig känsla i kroppen i dag. Det är verkligen en skilsmässa. Men det har varit ett lyckligt äktenskap. Jag är glad att det var jag själv som sa åt mig att sluta och ingen annan.

Väl framme på Skansen är det en gästloge som väntar på honom, Anders Lundin har hans gamla. Men Lasse ångrar inte att han slutat.

- I november när jag bestämde mig, då mådde jag dåligt. Men nu känns det helt rätt, man måste ha modet att bryta upp.

Premiär i september

Revyn har premiär 19 september och spelas under hösten. Går den bra kommer den förmodligen fortsätta under våren 2004.

Sofia Larsson