Ingen dum blondin

Reese Wither-spoon är tillbaka som Elle Woods i "Legally blonde 2" - och hon är blondare än någonsin

NÖJE

LONDON

Hon fick 120 miljoner kronor för sin senaste roll och i Hollywood ser man henne som en av framtidens makthavare

Foto: Twentieth Century Fox
Reese som piffiga och väldigt rosaklädda Elle Woods i "Legally blonde 2".

Reese Witherspoon har numera sitt eget produktionsbolag och hon är sin egen producent i "Legally blonde 2". Lönen från den första filmen, 20 miljoner, har stigit till 120 miljoner.

Har det faktum att du är blond varit negativt någon gång?

- Jag har blivit satt i ett negativt och stereotypt fack ibland. Det hänger nog också ihop med att jag är skådespelerska. Många tror att skådespelare är dumma, att de inte har något intelligent att tillägga.

- Jag har kanske fått kämpa för att visa hur allvarligt och seriöst jag tar på vissa saker. För jag är verkligen engagerad i det jag gör.

Det finns Elle Woods-dockor i USA. Varför gick du med på det?

- För att det kändes bra. Visst det är en leksak, men behållningen går till välgörenhet, en barnskyddsorganisation. Det kan få mammor som blir tjatade på att också känna sig bra.

Varför valde ni att låta Elle Woods protestera mot just djurförsök?

- Det var naturligt för henne. Och sen tänkte vi också på att gå emot det man ibland tänker när man ser uppgifter om djurrättsaktivister - "Varför gör de så, vad håller de på med". Det är egentligen ett konstigt ämne att vara engagerad i.

- Men varje fråga år viktig. Jag tycker om tanken att något som inte har lika stor tyngd som vattenföroreningar och äldevård ändå har företrädare.

Är du förvånad över framgångarna för filmerna?

- Ja, den första var ju en billig film. Men folk bara kom och kom, publiken blev stor. Många vill nog fly verkligheten ett tag. Alla kanske inte vill se ett tungt politiskt drama.

Elle Woods är, på sitt eget sätt, högst märkesmedveten och filmerna om henne är späckade med modereferenser. En av de

roligare är att kosmetikaföretaget som håller mamman till Elle Woods hund Bruiser inlåst (för djurförsök) heter V.e.r.s.a.c.e. Filmens regissör Charles Herman-Wurmfeld säger:

- Vi fick förklara att det inte handlade om Versace och att det skulle finnas andra mer konstruktiva referenser i filmen till modehuset, och det finns det.

Men trots alla modereferenser känner Reese Witherspoon själv inte press på sig att följa trender och vara rätt.

- Jag har fantastiska stylister och hårstylister, jag får ha alla de här fantastiska Jimmy Choo-skorna, jag får kläder som är underbara. Jag känner ingen press när det gäller stil. Det sköter andra.

Några av hennes egna favoriter är Versace och Prada.

- Jag tror att folk har reagerat på när det gäller de här filmerna är att man kan vara intresserad av kläder, mode och smink och ändå ha feministiska åsikter.

Filmen riktar sig först och främst till unga tjejer (fjortisar - plus alla andra, som regissören Charles Herman-Wurmfeld uttrycker det) men Reese Witherspoon ser inte sig själv som någon förebild.

- Inte så mycket. De vet nog att jag spelar en roll, att det inte är är jag som person. Jag är som sagt som alla andra, går ut med skräpet, byter blöjor. Jag är ju mamma och det är vad jag prioriterar.

- Men om jag ska ge unga tjejer något råd så är det att jobba hårt och inte alltid lyssna på det andra har att säga. Ibland måste man lyssna på sig själv, lita på sitt eget omdöme.

- Om jag hade lyssnat på all negativ kritik mot mig hade jag inte haft mitt självförtroende.

Kan du ge något exempel när någon försökt ge dig dåligt självförtroende?

- Det händer hela tiden. Det finns folk som säger "och vem är du nu igen, alla blondiner ser ju likadana ut" typ. Eftersom jag har blont hår så kan vissa människor kanske inte skilja mig från någon annan skådespelerska som också är blond.

Elle Wood är, kan man säga, aningen rebellisk i den här filmen. Har du själv varit rebellisk?

- Jag har nog inte mycket att komma med. Det begränsar sig nog till att jag en gång sa till min lärarinna i engelska att hon inte lärde ut tillräckligt. Det ångrar jag nästan för det fick henne att börja gråta.

Reese Witherspoon är gift med skådespelaren Ryan Philippe; ett knakande äktenskap har det sagts. Men det har dementerats av henne och paret väntar sitt andra barn i höst. De har redan dottern Ava, snart fyra år, tillsammans.

Hur ser en dag ut hemma hos er?

- Min dotter går i lekskola, min man har sina egna jobb. När vi kommer hem lagar han mat, eller också gör jag det. Det gör vi när vi jobbar, ja även när vi inte jobbar. Vi lever ett ganska norrmalt liv faktiskt. Skola, mat, går ut med skräpet (hon går ofta ut med skräpet).

- Vi är mycket goda vänner, vi har alltid mycket att tala om, vi är intresserade av samma saker. Han har mycket intressanta synpunkter på det mesta. Han är intelligent och är påläst.

Vad gör ni när ni är oense?

- Som alla andra, pratar om det och går vidare skulle jag tro.

Grälar ni?

- Nja, inte egentligen.

Ryktena om äktenskapet kombinerat med en karriärkurva som pekar spikrakt uppåt har gjort att Reese Witherspoon är en av de mest påpassade i Hollywood och hon följs ofta av fotografer - överallt.

- En del följer efter till förskolan när jag hämtar min dotter. Det tycker jag inte alls om. Jag tycker att små barn ska få ha sitt eget liv, så det gör mig arg.

- Men delvis är det ju mitt eget val. Jag sysslar med det jag gör och ska jag fortsätta så får jag bita ihop och inte gnälla för mycket om det där.

Skulle du kunna sluta i Hollywood?

- Ja, om mina barn behövde mig och ville att jag ständigt var hos dem så skulle jag kunna tänka mig att lägga av. Visst.

Blir det en tredje film?

- Ha, filmbolaget tänker nog redan på en trea. Men jag vill nog se hur den här andra filmen tas emot innan jag bestämmer mig.

Arkiv: Reese Witherspoon

Blondinens historia – från Afrodite till Baywatch

Stämmer myterna?

Det finns en massa fördomar om folk med ljus kalufs.

Puls har kollat om det stämmer.

Leif Kasvi

ARTIKELN HANDLAR OM