Annorlunda Angelina

NÖJE

NEW YORK

Hon brukade skära sig med kniv. Hon är tatuerad lite här och där. Och hon gifte sig med Billy Bob Thornton. Nu är Angelina Jolie tillbaka med en ny film. Och ett stabilare liv som mamma.

Bakom denna vackra fasad döljer sig ett trasigt inre. Eller?

Pappa Jon Voight tittade rakt in i tv-programmet "Access Hollywoods" kamera. Ögonen var gråtmilda, ansiktet bekymrat.

Voight uppmanade, inför miljoner amerikaner, sin dotter att söka hjälp för "allvarliga mentala problem".

Det var ett år sedan.

Angelina Jolie har inte pratat med pappa sedan dess, och har juridiskt sagt ifrån sig namnet Voight.

- Jag anser inte att det var speciellt genuint sagt, säger hon och sänker rösten.

Deras relation har aldrig varit bra, tvärtom, men det såg ut som att de hade återförenats när pappa - en av de främsta karaktärskådespelarna Hollywood fått fram - gjorde en roll i den första "Tomb raider"-filmen. Men återföreningen sprack fort.

Pappa Jon och mamma Marcheline Bertrand separerade när Angelina var ett år.

- Jag växte upp med min mamma och min bror. Pappa dök upp ibland, vid högtider och födelsedagar. Det finns bilder på oss eftersom hans tid med mig tenderade att vara framför pressen, säger hon bittert till Philadelphia Inquirer.

Många undrade vad John Voight menade. Hur allvarliga är, eller var, Jolies problem? Hon har länge varit hett stoff för de amerikanska köpcentrums-tabloiderna.

För Angelina Jolie är ovanlig. Bisarr. Trasig. Svart. Märklig. Destruktiv.

Angelina har berättat om hur hon som ung tonåring brukade skära sig själv och ta droger, hur hon hade en pojkvän boende hemma hos mamma när hon var 14. Detta blandat med berättelser om knivsex, märkliga tatueringar, sexuella förbindelser med kvinnliga motspelerskan Jenny Shimizu och, förstås, det porriga förhållandet med skådisen Billy Bob Thornton.

Varje gång de visade sig tillsammans kysste de varandra så att det såg ut som att de övade första hjälpen. Angelina tatuerade in 19 år äldre Billy Bobs namn på armen. Det verkade som att de hade en barnslig men vacker tonårsförälskelse.

- Vi var som barn på högstadiet, medger Angelina. Vi var båda galet glada över att ha hittat en vän. Det kanske verkade överdrivet, men vi hade roligt och älskade varandra.

- Men andra året av vårt äktenskap blev vi olika. Vi blev väldigt, väldigt olika som personer vilket jag tror händer med många.

Hon får inte prata om detaljer till varför de skilde sig. Det står i skilsmässokontraktet. Men hon säger, angående den numera borttagna tatueringen:

- Tack gode Gud för laser.

Nu säger Angelina att de trasiga åren är över.

- Jag är lycklig. Just nu känner jag mig mycket nöjd och fridfull. Jag är på väg att bli den kvinna jag verkligen är. Till sist förstår jag hur livet ska vara och vad som är meningen att jag ska göra.

Adoptivsonen Maddox träffade Angelina på ett hem för föräldralösa barn i Kambodja. Det var han som valde henne till mamma, säger hon till Daily News.

- Jag åkte dit för att adoptera ett barn. Jag har velat göra det sedan jag var elva år. Men jag var väldigt nervös på barnhemmet och visste inte om alla barn skulle börja skrika om jag rörde dem.

- Maddox sov när jag tog upp honom i knäet. När han vaknade tittade han på mig ett slag och sedan log han. Vi tillbringade flera timmar tillsammans och han verkade gilla mig. Han godkände mig.

Jolie säger att hon kan föda egna barn, men att hon aldrig velat.

Nu reser Maddox med henne vart hon än far i världen och hennes liv kretsar kring sonen.

- Hans pass ser helt galet ut!

Men den nya livsstilen innebär inte att hon blivit tråkig, säger hon.

- Jag anser att jag är mer öppen och vildare nu än jag någonsin varit. Jag har rest mycket, jag har lärt mig mycket, min bild av världen är annorlunda.

- Jag lever fortfarande ett bisarrt liv med äventyr hela tiden. Men jag har en ny känsla för meningen med det. Jag har inte varit så centrerad förut, nu är jag fokuserad.

Men det gamla livet vill hon inte ha ogjort.

- Jag ångrar ingenting jag sagt eller gjort. Jag har lärt mig saker. Jag är vild och lite knäpp. Men jag är andra saker också, och det är trevligt att jag kan vara de sakerna nu.

Framtiden innebär en rad olika filmprojekt och fortsatt arbete som ambassadör för FN med frågor rörande tredje världens fattigdom.

Någon ny man har hon inte.

- Jag har inte haft ett förhållande på mycket lång tid, och har inte haft sex på över ett år, sa hon i somras till tv-stjärnan Barbara Walters.

Om den nya Lara Croft-filmen säger hon:

- Den har faktiskt en handling!

Arkiv: Angelina Jolie

Rykten som gått om Angelina:

Fredrik Virtanen