Lotta lades in direkt

Stjärnan fördes akut till sjukhus med våldsamma magsmärtor

1 av 4 | Foto: BJÖRN WANHATALO
BLÖDANDE TJOCKTARM I måndags eftermiddag drabbades Lotta Engberg av våldsamma smärtor i magen. Hon kördes direkt av sin make till sjukhuset i Alingsås, där det konstaterades att hon drabbats av blödande tjocktarmskatarr - även känt som ulcerös kolit. "Hon får näring via dropp och får inte äta nu, bara dricka. Men det ser hoppfullt ut", säger hennes make Patrik Ehlersson till Aftonbladet.
NÖJE

ALINGSÅS

Lotta Engberg vårdas på sjukhus för en allvarlig tarmsjukdom.

Stjärnan fördes till Alingsås lasarett med våldsamma magsmärtor.

- Det känns oerhört jobbigt för Lotta och mig, säger maken Patrik Ehlersson.

På lördag skulle Lotta Engberg lett säsongspremiären av "Bingolotto plus" i TV4 Plus.

Nu tvingas hon ställa in.

Stjärnan vårdas på Alingsås sjukhus för den allvarliga och ovanliga tarmsjukdomen ulcerös kolit - blödande tjocktarmskatarr.

Kronisk sjukdom

- Hon får näring via dropp och får inte äta, bara dricka. Hon känner sig svag just nu, sa maken Patrik Ehlersson sent i går kväll efter att ha besökt Lotta.

Det var i måndags eftermiddag som Lotta Engberg plötsligt drabbades av våldsamma magsmärtor. Maken körde henne snabbt till lasarettet där hon omedelbart lades in.

Sjukdomen drabbar bara en person av 2 500 och är en svår kronisk sjukdom som orsakar sår i tjocktarmens slemhinna. Den leder bland annat till svåra buksmärtor, blodig avföring samt, i svårare fall, illamående, viktminskning och hög feber.

Personer som en gång drabbats av ulcerös kolit löper upp till åtta gånger större risk att drabbas av tjocktarmscancer än andra.

Patrik Ehlersson säger dock att komplikationer inte hittats.

- Medicinering är den behandling som satts in och hon svarar bra på den. Så det ser hoppfullt ut.

- Och hon vill hälsa sin publik att hon är vid gott mod och på bättringsvägen, säger han.

"En dag i taget"

Svåra fall av ulcerös kolit kräver långvarig medicinering och ett par veckors sjukhusvård. Dessutom måste den sjuke fortsätta att gå på regelbundna kontroller hos läkare.

Patrik Ehlersson har inte fått besked när hustrun kan skrivas ut från sjukhuset.

- Jag vet inte när det blir. Vi tar en dag i taget, säger han.

I Lotta Engbergs frånvaro går Harald Treutiger in som vikarie på programledarjobbet i "Bingolotto Plus".

Han säger:

- Det blir en ganska kort mental förberedelse. Men det viktigaste är att Lotta kryar på sig. Så ska jag göra mitt bästa för att inte sabba hennes program.

"En riktig fighter"

Den 15 september drar dessutom trion Kikki, Bettan och Lotta i gång sina repetitioner inför hösten. I nuläget står det datumet fast.

Artistkollegan Elisabeth Andreassen sände i natt sina varmaste tankar till sin vän:

- Alla mina krafter går åt till att tänka på henne. Jag skickar alla varma, positiva, norska tankar jag kan för att hon snabbt ska bli bra. Men Lotta är en riktig fighter och kommer att klara den här matchen också.

En på 2 500 drabbas

Dan Panas, Björn Solfors