Flinck polisanmäls

Saknar rättigheter - men i går hade han premiär på "Doktor Glas"

1 av 2 | Foto: MAREMMA
RISKERAR FÄNGELSE Thorsten Flinck tänker inte ställa in resterande föreställningar av "Doktor Glas".
NÖJE

Thorsten Flinck genomförde i går premiären av "Doktor Glas".

Men i dag polisanmäls han.

- Flinck kan inte komma och sätta sig över svensk lag, säger Berit Gullberg på Columbine Teaterförlag.

I går hade Thorsten Flincks enmansföreställning av Hjalmar Söderbergs "Doktor Glas" premiär - alla tvister kring pjäsens rättigheter till trots.

Men pjäsen kan komma att stoppas.

Jens Widstedt på Folmer Hansen teaterförlag som förvaltar de sceniska rättigheterna till "Doktor Glas" gör en polisanmälan i dag.

- Enligt polisen riskerar Flinck böter eller fängelse i upp till sex månader när de sätter upp den här föreställningen utan att ha gällande rättigheter, säger han.

Är bedrövad

Berit Gullberg på Columbine Teaterförlag har också del i rättigheterna:

- Vi måste polisanmäla det här helt enkelt. Flinck kan inte komma och sätta sig över svensk lag. Han har inga rättigheter och kan inte bara storma in och säga att "det här gör jag i alla fall".

Thorsten Flinck själv vill inte kommentera tvisten. Under premiären av föreställningen utropade han dock i Doktor Glas skepnad att han var väldigt trött på allt prat om Thorsten Flinck och rättigheter.

- Vi trodde aldrig att det skulle bli så här och Thorsten är bedrövad. Han känner att det här är början på hans teatercomeback och så händer det här. Han vill ju bara göra sin tolkning av en pjäs som han levt med länge, säger Henrik Alexandersson, producent för "Doktor Glas" på Vasateatern.

Ställer inte in

Trots hotet om en polisanmälan tänker Flinck genomföra de resterande sju föreställningarna.

- Det är värt att ta fighten när någon försöker stoppa en människas tolkning av en klassiker.

- Jag tror inte att pjäsen kommer att stoppas. Om de polisanmäler väntar först en utredning och vi spelar sista föreställningen 23 september, säger Henrik Alexandersson.

Linda Hjertén

ARTIKELN HANDLAR OM