Skönhet till varje pris

Pamela, Jordan, Anna Nicole. Kvinnorna som köper sig bröst stora som fotbollar blir allt fler

1 av 4 | Foto: AP
Jordan med sin byst
NÖJE

Och kvinnorna är inte ensamma - antalet män som gör skönhetsoperationer ökar stadigt. Puls har tagit reda på varför.

1998 provfilmade Jordan för en roll till "Baywatch". Hon fick den inte. Vem vet vad som flög genom hennes huvud i nederlagets stund" Kanske en tanke om att skaffa sig skådespelarutbildning? Kanske - men antagligen inte. Det krävs ett frö om det ska tjäna någonting till att vattna. I stället blev det kniven och operationsbordet och det som tidigare rymts i storlek B krävde efteråt D.

Det var ett logiskt beslut: Redan med sina naturliga bröst som vapen hade hon två år tidigare, 18 år gammal, poserat topless som sidan-3-tjej i den brittiska tidningen The Sun, ett utvik som kickstartade hennes karriär. Hur skulle hon kunna dra någon annan slutsats än att ännu större bröst skulle skänka ännu större berömmelse? Ja, att större bröst var ett villkor för nya, spännande utmaningar. Till exempel en roll i "Baywatch".

Vad säger ni? En löjlig plan? En sak är klar: den har inte skänkt henne respektabilitet. Men om vi accepterar att det är legitimt att skönhetsoperera sig, att det är legitimt att vilja bli känd och omtalad och njuta de frukter det för med sig, så var det den bästa planen.

Katie "Jordan" Price saknar skådespelartalang. Saknar musikalisk talang. Men hon figurerar trots det på film och på tv och spelar in skivor och är i alla skvallertidningar samtidigt. Det beror på att hon viker ut sin kropp och att hon viker ut den med sådan framgång beror på hur den ser ut. På brösten. Det kanske ÄR ett innehållslöst liv till ingen djupare nytta för hennes medmänniskor (vad skulle Jordan svara på frågan: Vad kan du? En snickare snickrar möbler, vad kan du?). Men det är hennes liv och det finns inga lagar mot det.

Efterfrågan på vad hon har att erbjuda är stor. Många är med och betalar hennes lön.

Statistik från USA visar att antalet bröstförstoringar ökade med 413 procent bara mellan 1992 och 1999. Jordan symboliserar den utvecklingen dragen till sin spets. Hon förverkligar inte ett ideal. Hon förverkligar ett omöjligt ideal. Ett ideal som spränger idealen och gränsar till freak show.

Det är inte bara det att hon visar sina bröst överallt och hela tiden - på internet, som Formel 1-stallet Jordans prydnad, eller som Miss February och Miss September 2002 i Playboy, samt i en uppsjö av andra tidningar.

Det är också det att beslutet att förstora brösten i sig var en stor nationell nyhet hemma i Storbritannien som varenda tidning berättade om steg för steg, fram till dess att kniven sattes i köttet. Gör det inte! sa hennes vänner. Gör det inte! sa hennes familj. Men Jordan gjorde det ändå. Överhuvudtaget har hon varit duktig på att i medierna spela huvudrollen i dokusåpan om sig själv. Kärlekslivet har varit en karusell.

När hon slog igenom som sidan-3-tjej var hon ihop med en elektriker, efter det har hon hållit sig till kändisar: Teddy Sherringham (fotbollsstjärna), Warren Foreman (tv-stjärna i den brittiska versionen av "Gladiatorerna"), Dane Bowers (sångare i det brittiska garagebandet Another Level), Dwight Yorke (fotbollsstjärna i Manchester United och pappa till Jordans barn).

Allt blev rubriker (i synnerhet när hon sa att förlossningen skulle sändas live på nätet). Det har det också blivit när hon pratat om livet.

- Ingenting slår sex utomhus, men det finns inte många platser kvar där jag inte gjort det. Skogar, omklädningsrum till bassänger, bergstoppar, nämn vad ni vill, jag har gjort det.

Många känner säkert så här: Pamela, Anna Nicole, Jordan" Hur kunde det bli så här? Och var ska det sluta? Som om friskt plötsligt blivit sjukt. Som om vi slog in på den vägen i går. Det gjorde vi inte.

En gång fick Marilyn Monroe frågan: "Hade du nånting på under fotograferingen?" Hon svarade: "Ja, radion". Charmigt och lite lagom fräckt. Marilyn! Där har vi en äkta tjej hela vägen. Den legendariske och flerfaldigt Oscar-belönade Billy Wilder, som regisserade henne i några av hennes bästa filmer, till exempel "I hetaste laget", sa en gång att hon hade bröst som granit, men New York Times före detta medicinske reporter Joan Kron lägger i sin bok om plastikkirurgins historia - "Lift" - fram bevis för att brösten var av helt andra material: skumgummi, stoppning omsluten av cellofan, och antagligen också silikoninjektioner.

Operationerna ska ha utförts av John Pangham, en plastikkirurg verksam i Hollywood, och motivet bakom ingreppet att Monroe under tidigt 1950-tal kände att hennes filmkarriär var på väg att stagnera. Kron skriver att hon dessförinnan fått hakan fixad.

Ja, och redan 1923 fixade den judiske komikern Fanny Brice sin näsa i syfte att erbjudas "ett bredare urval av roller".

Exemplen kan mångfaldigas och mångfaldigas" Och det handlar inte bara om kvinnor framför kameran, utan om kvinnor överhuvudtaget. Redan på 1950-talet hade den estetiska kirurgin vunnit över den amerikanska medelklassens kvinnor.

Vad ska man säga om den här utvecklingen? Handlar det om en kapitulation inför kulturellt betingade skönhetsideal som historiskt sett diskriminerat kvinnor? Eller om ett förverkligande som skänker kraft och självrespekt. Antagligen både och. För individen skänker det kraft och självrespekt men det är också en påminnelse om det starka sociala tryck som finns på kvinnor att behaga och vara vackra, en påminnelse om att de i jämförelse med män haft mer begränsade möjligheter.

Den amerikanske socialhistorikern Warren Husman har visat hur man på 1800-talet värderade "karaktären" medan man på 1900-talet kom att värdera "personligheten", fokus skiftade alltså från inre kvaliteter till yttre magnetism och charm. Det sammanföll i sin tur med urbaniseringen, en mera konkurrensutsatt tillvaro, där den kollektiva gemenskapen ersattes av individen. Det yttre - första intrycket! - blev en handelsvara. Nu som då var skönheten bra för karriären (två amerikanska ekonomer har i en undersökning från 1993 visat att snyggt utseende höjer lönen med 5 procent, oavsett yrke).

Även män är slavar under skönhetsidealen. Länge avfärdade de tanken på skönhetsopererationer som bögig. Den inställningen är i dag bortblåst. Män efterfrågar ansiktslyftningar, lyfta ögonlock, näsoperationer, fettsugning, implantat i bröst och vader, penisförstoringar"

Nu för tiden smyger man inte ens med hur det förhåller sig. I People, USA:s mest ansedda nöjestidning, gick nyligen flera kändisar ut och erkände att de opererat sig. Tv-stjärnan Patricia Heaton - "Alla älskar Raymond" - ser det som en moralisk plikt.

- Det är bättre att vara ärlig. Det är inte rättvist om kvinnor ska se på tv och jämföra sig, för man ser inte de här kvinnorna för vad de är.

Sharon Osbourne ser estetisk kirurgi som demokratisk rättighet och en väg till välbefinnande.

- Om nåt i ditt utseende stör dig, ändra det om det får dig att må bättre. Man skadar ingen. Jag tänker aldrig sluta med skönhetsoperationer.

Cher är ännu kaxigare.

- Om jag vill ha bröst på ryggen är det min ensak.

Jamie Lee Curtis varnar för en övertro på skönhetsoperationer.

- Jag blev fulare och mådde sämre. Folk tror att man kan åtgärda allt, det är inte sant.

Individens frihet att fixa till sitt utseende efter behag har paradoxalt nog lett till konformism. Cher i all ära, men hur många vill ha bröst på ryggen? Alla vill leva upp till samma ideal och det idealet är en vit och ung europé.

- Oh, ja. Det har vi sett under många år, att det finns en relativt stor grupp invandrare som, när de tittar sig omkring i sin omgivning, upplever att deras näsor är väldigt stora, säger Christer Lindqvist, plastikkirurg och ordförande i Föreningen för estetisk plastikkirurgi.

I USA ökade antalet estetiska operationer med 175 procent bara under 1990-talet. Inom de närmsta årtiondena tror bedömare i USA att männen blir lika vanliga kunder som kvinnorna.

- I Sverige har vi haft en långsamt ökande trend, som jag tror fortsätter. Nu blir det också allt mera accepterat bland männen. De bryr sig om sitt utseende på ett annat sätt i dag. Det ser man på att försäljningen av smink och andra produkter för män ökar.

Inga nya revolutionerande metoder syns enligt Christer Lindqvist vid horisonten. Killar som drömmer om en mirakelmetod för att få större penis kan inte annat göra än att drömma vidare.

Tore S Börjesson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM