När operationerna blir en drog

NÖJE

Vissa dricker ett glas vin, andra blir alkoholister. Bruket kan övergå i ett helvetiskt missbruk. Samma sak gäller skönhetsoperationer.

Foto: ap
Sönderfallande ansikte.

Michael Jackson är en av 1900-talets största artister. Det överskuggas i media av hans sönderfallande näsa. Experter bedömer att han dessutom lyft och skulpterat ansiktet, opererat sig runt ögonen, förminskat läpparna, opererat in silikon i kinderna och blekt huden. Tanken man slås av: han är besatt av att operera bort det afrikanska i sig. Psykologen Eileen Bradbury säger:

– Hans förvandling av ansiktet är ett sätt att inte bli påmind om sin pappa när han tittar sig i spegeln.

Det är omvittnat att Michaels pappa, Joe Jackson, regelbundet misshandlade Michael.

– Hans besatthet av plastikkirurgi är också ett symptom man ofta finner i kändisskapets isolering, säger Bradbury.

Elizabeth Haiken, som skrivit ”Venus envy: A history of cosmetic surgery”, driver tesen att Michael Jackson lider av självhat.

Jakt på ett ouppnåeligt ideal drev också modellen Alicia Douvall. Hon förstorade sina bröst första gången som 18-åring. Hon blev senare en uppmärksammad modell i Storbritannien och hade affärer med P Diddy och fotbollsspelaren Dwight Yorke. Men ingen bekräftelse var nog.

– Jag tittade mig i spegeln och varje gång såg jag bara nya fel. Jag var så deprimerad att jag funderade på självmord.

Hon förstorade bröst och läppar gång på gång.

– Jag slösade bort 1,3 miljoner på plastikoperationer. Till slut blev det så illa att jag fick nobben av Michael Jacksons plastikkirurg?

Det är missbruk. Och alla operationer innebär en risk. Svenske plastikkirurgen Gustaf Aniansson fettsög Denise Hendry, hustru till fotbollsproffset Colin Hendry, operationen gick fel och hon låg i koma i fem veckor. När fallet blev känt kom ytterligare 29 kvinnor med skadeståndskrav.

– Det är tragiskt. Men man lär sig – och det gäller att gå vidare. Det är ett svårt jobb, det finns risker, säger Gustaf Aniansson.

Kändisarna som har opererat sig

Tore S Börjesson ([email protected])