Från svamp till silikon – Plastikkirurgins historia

NÖJE
Tori Spelling har opererat både näsan och brösten.

600 f kr

I indiska texter på hindu har man funnit beskrivningar av ingrepp där man rekonstruerar näsa, öron och läppar. Plastikkirurgin har alltså anor 2 600 år bakåt i tiden.

1895

Det första försöket till bröstförstoring i modern tid. Läkaren hette Czerny och använde kvinnans egen fettvävnad för att korrigera asymmetrin i hennes bröst.

1899

Nu sprutas det in organiska material i brösten. Läkaren Gersuny föreslog paraffin, hans efterföljare föreslog bland annat bivax och vegetabilisk olja. Den här typen av direkta injektioner var riskfyllda och förbjöds på 1960-talet.

1914-1918

Brittiska, franska och amerikanska läkare jobbar i lag under första världskriget för att finna på metoder att återställa skadade soldaters ansikten.

1920

Det visar sig att paraffininjektioner leder till infektioner och förhårdnader i brösten.

1923

Fanny Brice, berömd amerikansk/judisk komiker opererar näsan i hopp om att erbjudas ett bredare urval av roller. Författarinnan, och judinnan, Dorothy Parker säger: Hon spottar på sin ras.

1924

New York City Daily Mirror hade en ”Homely Girl Contest” och vinnaren skönhetsopererades?

1929

Rudolph Valentinos äldre bror genomgår inom loppet av ett år, på inrådan av filmbolagsdirektörerna, NIO näsoperationer för att få ”en näsa som kameran gillar”.

1931

Psykologen Alfred Adler dör men hans teorier runt mindervärdeskomplexet lever vidare, plastikkirurgerna använder hans teori för att rättfärdiga sitt yrke.

1936

Plastikkirurgen Sir Harold Gillies pratar med en yngre kollega som funderar på att ge sig på specialdisciplinen. Gillies säger: ”Det är utsiktslöst. Det finns fyra plastikkirurger i England och det finns inte utrymme för fler”. Hur fel man kan ha.

1940

Nu börjar plastikkirurgerna inse att framtiden och pengarna ligger i folks fåfänga, tidigare, under mellankrigsåren var de motvilliga till rena skönhetsoperationer.

1941

The American Board of Plastic Surgery bildas i syfte att sätta standarden för yrket.

1949

Plastikkirurgen John Pangham fixar till Marilyn Monroe och i början på 1950-talet ska han ha tagit hand om brösten också.

1950

Syntetisk svamp börjar opereras in i syfte att förstora brösten. Men det som såg bra ut i början såg snart sämre ut: implantaten krympte och hårdnade. Operationerna för att ta bort svampen vanställde en del kvinnor. Metoden ökade också risken för cancer.

1962

Nu blir det populärt bland toplessdansöser i områdena runt San Francisco och Los Angeles att injicera silikon i brösten.

1965

Larmrapport: silikoninjektioner kan leda till allvarliga komplikationer: kroniska inflammationer, tumörliknande knölar, och skador på kroppens organ på grund av att silikonet förflyttar sig i kroppen. I dag förekommer metoden underground.

1975

Idén om att suga ut fett med kanyl beskrevs vid den här tiden av de italienska kirurgerna Arpad och Fischer.

1982

Risker med silikonimplantat skulle elimineras genom att de täcktes av polyuretanskum. 10 år senare, när 100 000 amerikanskor skaffat sig sådana implantat, kom man på att skummet kan brytas ner och skapa ett cancerogent ämne i kroppen.

1988

Dow Corning, en av de största tillverkarna av bröstimplantat i USA, stäms och tvingas betala ut 3,2 miljarder dollar till 170 000 kvinnor.

1989

Mitt under inspelningen av ”Fåfängans fyrverkeri” drabbas Melanie Griffith av fåfänga och förstorar sina bröst så att hela hennes garderob måste sys om.

1990

39 000 människor av asiatiskt ursprung i USA genomgår estetisk kirurgi för att få ögonlock av västerländskt utseende.

1995

I Europa lanseras bröstimplantat som är fyllt med olja från sojabönor. 1999 försvinner det från marknaden. Implantaten innehåller fyllnadsmaterial som när det bryts ner i kroppen kan bli giftigt.

1998

Katie ”Jordan” Price skaffar sig megabröst.

1999

Det amerikanska Institute of Medicine ger ut en 400 sidor lång rapport som slår fast att bröstimplantat av silikon inte orsakar några allvarliga sjukdomar.

2001

The Brava Breast Enhancement and Shaping System kommer ut på marknaden. Det liknar en bh med två hårda plastkupor med silikon på kanterna. Luften sugs ut och ett vakuum uppstår som ska få bröstvävnaden att växa en storlek.

2003

Linda Rosing fixar läpparna.