Oscar får klara sig utan Penn

NÖJE

VENEDIG

I "21 grams" gör Sean Penn ännu en stark roll. Säkert en ny Oscarsnominering. Men han kommer inte att dyka upp på galan nu heller.

- Jag är dödligt rädd för Joan Rivers, säger Sean Penn syrligt.

Foto: REUTERS
Sean Penn tillsammans med hustrun Robin Wright Penn under filmfestivalen i Venedig.

Joan Rivers är den elaka amerikanska tv-personligheten som välkomnar stjärnorna utanför Oscarsgalan. Den kompromisslöse Penn lär inte ha någon riktig skräck för henne.

- Showbusiness är väl inte det jag är mest rädd för i världen just nu, säger han.

Förra året visade Penn upp sin film om 11 september 2001 i Venedig. Nu tävlar han med "21 grams" av Alejandro González Inárritu ("Älskade hundar").

Spelar döende man

Penn är en döende man som väntar på hjärttransplantation och sedan inleder ett förhållande med en förkrossad änka ( Naomi Watts). Benicio Del Toro är en före detta kriminell som kommer in i båda deras liv.

En film om sorg och död, om hämnd och tro och försoning. Som de filmer Penn själv regisserat.

- Det vore kriminellt att inte ta upp så viktiga ämnen, säger Sean Penn. Allt har skildrats av konstnärer under tusentals år. Det originella vi kan bidra med är att berätta om våra egna liv, vår samtid.

Surfare klagar

Hans genombrott som surfaren Jeff Spicoli i "Häftigt drag i plugget" 1982 har fått surfare att klaga på att de jämt framställs som påtända dumskallar.

- Jag tar på mig fullt ansvar för att jag för evigt har förstört surfares rykte över hela världen, säger Sean Penn.

Jens Peterson