Saltaste bönan i stan firas

Annalisa Ericson fyller 90 år

1 av 2 | Foto: STEFAN JERREVÅNG
GRATTIS! Annalisa Ericson blir 90 år i dag. Hon säger skrattande att hon håller igång som premiärlejon på äldre dar.
NÖJE

Hon är alltjämt den saltaste bönan i stan.

Och i dag fyller Annalisa Ericson 90 år.

- Men jag känner mig inte en dag äldre än 50, säger hon.

Annalisa Ericson tar emot i sitt hem.

Vardagsrummet svämmar över av blommor, hälsningar och champagneflaskor.

- Det är tydligen så här det är att fylla 90, suckar Annalisa Ericson men leendet säger att hon inte alls misstycker gratulationerna.

I 85 har hon stått på scenen, hon säger själv att det är allt hon kan, och meritlistan är lång. När Annalisa minns sin karriär är alla roller hon spelat och människor hon träffat lika levande som om det var i går.

- Jag är nöjd med det mesta jag gjort i karriären. Men jag skulle vilja göra en komdieroll på Dramaten innan jag slutar, säger Annalisa.

Håller i gång

Fortfarande håller "den saltaste bönan i stan" i gång.

1998, då 85 år gammal, åkte hon på turné och släppte en bok med memoarer, "Lätta bubblor". Nu har hon ett annat projekt på gång men det vill hon fortfarande inte tala högt om.

- Jag vet inte hur jag hållit mig så vital. Kanske är det på grund av grundkonditionen som allt dansande med Nils Poppe gett, säger hon.

Då var Sveriges "Ginger Rogers och Fred Astaire" på väg till Amerika. Anbuden från Hollywood duggade tätt.

- Men Nils Poppe var så kär att han inte ville lämna Sverige. Och han sa: Varför vara en i mängden i Amerika när man kan vara nummer ett i Sverige?

Och Annalisa Ericson säger att hon aldrig ångrat att hon inte satsade på berömmelsen i Hollywood. För då hade hon aldrig träffat make nummer tre, Jurgen Schildt, legendarisk kritiker på Aftonbladet, som hon fick "26 vanvettigt lyckliga" år tillsammans med.

Jag hade sådan tur

- Jag förstår fortfarande inte varför just jag hade sådan tur att träffa en man som Jurgen.

- När han dog 1990 visste jag inte hur jag skulle kunna leva vidare. Men jag jobbade mig igenom det, säger Annalisa Ericson.

- Och så har jag blivit lite av ett premiärlejon på gamla dar och det håller mig i gång det med, avslutar hon med ett skratt.

Linda Hjertén