"Jag har en extra gåva"

Modupeh lämnade meditationen

1 av 2 | Foto: strix
Modupeh Sowe ville inte meditera, eftersom han var orolig över vad han skulle få se.
NÖJE

I onsdagens avsnitt övade eleverna på att meditera. Det blev starka upplevelser för några av dem, men Modupeh Sowe valde att inte delta.

– Jag kan känna saker som jag inte vill diskutera om, sa Modupeh.

Meditation stod på schemat i onsdagens avsnitt av Fame Factory. Lektionen leddes av dramapedagogen Ronnie Eek.

– Det jag gjorde var att lära ut en meditationsform som kallas "transcendental meditation". Målet är att ge en nyckel för att slappna av och centrera sig, sa Ronnie.

En av eleverna, Modupeh Sowe lämnade lektionen när det stod klart att de skulle utforska sig själva på djupet.

–Det finns saker som jag inte vill söka efter eller aktivera, och jag har en extra gåva, jag kan känna saker. Jag tycker att det är intressant, men jag vill inte gå in där för jag vet vad som händer då, förklarade Modupeh.

Enligt Modupeh kommer hans speciella förmåga från hans bakgrund.

– Det är en instinktiv känsla, det har att göra med min bakgrund, var jag kommer i från, vilken typ av liv jag levt. Jag är adopterad, jag kommer från en stam, så det är mycket historia som ligger bakom också. Jag har ärvt någonting från den sidan, jag kan känna saker som jag inte vill diskutera om, utan bara gå därifrån, sa Modupeh.

Ronnie Eek hade förståelse för Modupehs beslut att inte delta i meditationen.

– Modupeh uttryckte att han har en gåva att se in i framtiden. Jag upplevde det som att han ville lämna den gåvan utanför det här forumet.

Fick kontakt med sin döde morfar

En av de mest skeptiska till övningen var Jimmy Jansson, som dock ändrade uppfattning efter en märklig upplevelse.

– När jag satt på bänken så tänkte jag "Äh, jag tror inte på sån't där". Men jag tänkte att jag skulle försöka i alla fall och se om man kunde få kontakt med någon person som man saknar så jag tänkte på morfar, sa Jimmy.

Efter en stunds mediterande kände han något märkligt.

– Jag tror jag fick kontakt med honom, jag kände att jag drogs bakåt genom ryggstödet och hjärtat började hur mycket som helst. Det var coolt, jag kommer att tro på sån't här nu, sa Jimmy efter lektionen.

Ronnie Eek får ofta höra om sådana här upplevelser, men han vill inte gå in och försöka styra eller förklara vad som hänt.

– När eleverna får upplevelser av att de till exempel kommer i kontakt med en andevärld eller undrar om de är döda personer de kommer i kontakt med så försöker jag att låta bli att lägga mig i det, därför att det är deras egen upplevelse. Om de har en nyfikenhet på det området så är det något de får börja utforska själva, sa Ronnie, som kommer att inleda alla sina dramalektioner med en stunds meditation.

Det här hände också i programmet

Stefan Tyrving