I skuggan av 70-talet

Det låter bra - men David Bowies genialitet har börjat klinga av

NÖJE
Foto: Foto: SONY MUSIC

David Bowie

Reality

Iso/Sony

Pop

Det verkar som att David Bowie åtminstone tillfälligt hittat ett uttryck han vill fördjupa sig i.

Efter att på mycket karaktäristiskt vis, ha ägnat ett drygt decennium åt mer eller mindre halsbrytande experiment återvände han ju på fjolårets "Heathen" till redan uppodlade territorier.

Och nya "Reality" är ett album i samma anda, med samma slags sound (gamle Tony Visconti har ännu en gång anlitats som producent), samma slags låtar och samma slags stämningar. Det känns som att skivan, helt i likhet med föregångaren, har sitt ursprung i idéerna bakom 1980 års "Scary monsters" – enligt många, däribland undertecknad, den sista helgjutna plattan i Bowies katalog.

En tråkig utveckling, kan jag tänka mig att många tycker. Bowie vill vi ju helst se i rollen som innovatör, framåtsträvare och modernist.

Men eftersom senare års försök till nytänkande och samtidsorientering givit så futtiga resultat har jag svårt att se att det i sig skulle vara något fel på en mer traditionell hållning.

Problemet består i att den nu 56-årige stjärnan uträttar påfallande lite också i dessa väl ingångna skor.

Här finns enskilda poänger, precis - säger jag ännu en gång - som på "Heathen". Britten har alltid valt covers med utsökt fingertoppskänsla och gör om bravaden på "Reality". Den pompösa versionen av George Harrisons obskyra "Try some, buy some" och nästan fnissigt lekfulla tolkningen av store Jonathan Richmans "Pablo Picasso" utgör skivans höjdpunkter. Egenhändigt komponerade låttrojkan "Days", perfekt skuren i skarven mellan det akustiska och elektroniska, nerviga "New killer star" och sorgliga "Bring me the disco king" , med sitt jazzigt anlagda piano, är också bra.

Men ställer man "Reality" i skuggan av de ikoner mannen reste på sjuttiotalet - och det anser jag att man måste göra - märks det bara alltför tydligt att trycket i David Bowies kreativitet börjat klinga av.

Han är fortfarande bra - men aldrig genial.

lyssna på David Bowie

Andra artister vars sånger David Bowie gjort utmärkta covers på

Per Bjurman