Elaka R.E.A är grymt bra

1 av 3 | Foto: LOTTE FERNVALL
PERFEKT PARODI Andreas Nilsson gör en perfekt parodi på allsångskungen Lasse Berghagen. Här tillsammans med Sussie Eriksson som den norska journalisten Åsne Seierstad. Och Anders Lundin är mycket rolig i rollen som Per Gessle.
NÖJE

R.E.A slår hårt.

Är elaka mot präktiga fenomen som Lasse Berghagen och Carola. Härmar och häcklar kolleger.

R.E.A är grymt bra. Och bra grymma.

R.E.A har varit roligast ända sedan premiären 2000. Den nya showen är minst lika stark.

Succé direkt när alla kommer in i Lasse Berghagen-kavajer och tävlar om vem som är mest Lasse. De har skrivit en ny text om "Stockholm i mitt hjärta", där överklassbarnen spyr runt Stureplan.

Fantastisk Babben

Sedan gör Andreas Nilsson en perfekt parodi på allsångskungen, här omplacerad som nyhetsuppläsare i tv, godhjärtat svamlande.

Och vad är största fasan i vårt rike enligt R.E.A? Att Carola håller på och håller på. Hennes 20 år på scen och i pressen avhånas i en vass sång som J anne Åström sjunger till tonerna av Tom Jones "Delilah". "20 år Carola, i ditt spår Carola / Allt du gör, vill du att vi ser och hör, varför vet jag mer om dej, än om min egen tjej?"

Han är också en utmärkt Ulf Lundell som önskar han vore Bruce Springsteen: "Oh, oh la la jag vill va dej".

Alla fem är bra och visar upp sig både som komiker och sångare och imitatörer. Babben Larsson lyckas under showen vara både Mat- Tina, Bert Karlsson, Madonna, Lisa Nilsson och schlagertävlarna i Sarek och Tatu. Babben är fantastisk.

Anders Lundin är mycket rolig som Per Gessle, i sången en barnslig 45-åring med sen pubertetskris. "Här kommer alla könshåren på en och samma gång." Lundin och de andra killarna är stackars G.E.S, och Andreas Nilsson tolkar Tomas Ledin i en bra sketch hemma hos makarna Ledin.

Och så vidare. Snabba nummer, smarta nummer. Heta 90 minuter.

Två showgenier

Calle Norlén är huvudförfattare till de piskande texterna. Han och regissören Hans Marklund är showgenier, med skarp blick för andras brister. Ibland slår de lite tarvligt neråt.

För skickliga R.E.A håller på att bli en institution. Dags att parodiera R.E.A?

R.E.A

Jens Peterson