Anna Books mage brast

Nu tvingas hon operera in nät i buken

1 av 3 | Foto: MATS STRAND
"MAGMUSKLERNA ÄR SÖNDERTRASADE" Anna Book tvingas snart opereras en andra gång. Orsaken är att hennes bukvägg har brustit. "Mina magmuskler är helt söndertrasade", säger hon.
NÖJE

Hon har blivit ombedd att göra comeback i schlager-SM. I stället tvingas Anna Book att operera sig för bukväggsbråck.

- Jag måste äta jättestarka tabletter för att över huvud taget orka stå upp. Mina magmuskler är helt söndertrasade.

De svåra problemen bottnar i att hon fött sina tre barn med kejsarsnitt.

- Jag kan inte föda vaginalt. Barnet kan fastna och drabbas av syrebrist.

Anna Books yngsta barn heter Vanessa och är 1,5 år.

- När hon var en månad brast min bukvägg. Efter kejsarsnittet var den svag och skör och, jag vet inte, men jag måste ha burit på nåt som var för tungt. Smärtan var stark. Jag gick och väntade på operation i 10,5 månader.

Den utfördes den 18 februari.

Hon mådde bra ett kort tag. Men i slutet av juni återvände smärtan.

Kan inte dra in magen

- Jag märkte ju att nåt var fel, såg nästan ut som om jag var gravid igen. Magen blir liksom deformerad, den buktar ut lite här och där" Mina magmuskler är helt söndertrasade. Jag har ingen kontakt med magen, kan inte dra in den eller nånting.

Därför tvingas hon lägga sig på operationsbordet en andra gång om två veckor.

- Den här gången ska de operera in ett nät. Tanken är att det ska växa ihop med vävnaden och bli till en konstgjord bukvägg. Förhoppningsvis ska det hålla bättre, säger Anna Book.

Får inte lyfta barnen

Handikappet påverkar hela hennes tillvaro. I dag. Och lång tid efter operationen. Fysiska aktiviteter är bannlysta, även de självklara.

- Jag kan inte lyfta upp ungarna ur badkaret. Inte lyfta upp och trösta dem när de slagit sig. Inte dra barnvagnen. Det går inte att sätta ord på smärtan. Jag måste äta jättestarka värktabletter för att över huvud taget orka stå upp.

"Scenen väntar"

En del fritidsintressen, som att rida, tvingas hon ge upp för gott. Men scenen - och gärna schlager-SM - tänker hon återvända till.

- Blir jag bra i magen ska allt det andra ordna sig också. Scenen väntar på mig. Men just nu vill jag bara bli av med smärtan.

Tore S Börjesson