Hon fick söka läkarvård

Christina Aguilera i exklusiv intervju: Min käke hoppade ur led på konserten i Globen

1 av 3 | Foto: ANDREAS BARDELL
FÖLL IHOP BAKOM SCENEN Det var under tolkningarna av Etta James låtar på Globens scen som något gick fel. "Det var då smärtan högg till", säger Christina Aguilera i en exklusiv intervju med Aftonbladet efter konserten.
NÖJE

En och en halv timme koncentrerad energi på ett fullsatt Globen.

Men när Christina Aguilera gick av scen föll hon ihop i omklädningsrummet och fick tillkalla läkarhjälp.

Hon hade sjungit käken ur led.

Det första beskedet som når mig efter konserten är det här: intervjun är inställd.

- Smärtan är så stark att Christina Aguilera inte kan prata, säger en av hennes assistenter.

Efter en lång läkarbehandling släpper hon i alla fall in mig i sitt omklädningsrum. Det som möter mig är en väldigt liten och, okej, väldigt söt tjej, men på intet sätt nån klassisk skönhet. Eller för den delen den hypersexuella varelse hon framstår som i videon till "Dirrty".

"Justerade den"

Håret är slarvigt uppsatt, hon är osminkad, sliten och, tänker jag: blåser jag flyger hon i väg.

- Jag ber om ursäkt, men käken" Den hoppade ur led. Det är ett problem jag dragits med ett tag, den låser sig när jag sjunger och jag var tvungen att justera den, säger Christina.

Jag berättar om artikelserien "Flickupproret" som publicerades i Aftonbladet i veckan. Där säger tjejer mellan 10 och 18 i en undersökning, att en sak de vill göra uppror mot är att en så kallad fin tjej inte får hångla med flera (som killar får).

"Rena ramaskriet"

- Det är ju exakt det jag sjunger om i "Can"t hold us down": "The guy gets all the glory the more he can score, while the girl can do the same and yet you call her a whore". Olika regler gäller för kvinnor och män. Det har jag själv erfarit. Ta bara videon till "Dirrty". I låten och videon tar jag kontroll över min sexualitet och det blir rena ramaskriet, säger Christina Aguilera.

"Det är tragiskt"

Inte minst har det blivit ett ramaskri bland andra kvinnor. Kanske till och med mest bland andra kvinnor.

En del feminister menar att Christina Aguilera mer eller mindre lär upp sina unga fans till porrstjärnor.

Budskapet enligt dem: klä av dig och var sexig, nån annan väg står inte tjejer till buds.

- Det är tragiskt och löjeväckande. Vem var det egentligen som från början kom på idén om att kvinnor skulle klä sig på ett visst sätt för att kallas respektabla? Jo, män. Som ett sätt att kontrollera kvinnan och hennes sexualitet. Jag gillar att vara sexig och sensuell. Det finns en kraft i det som männen aldrig kan komma i närheten av.

"Inte träffad"

Tjejerna i den ovan nämnda undersökningen säger också att det de mest av allt vill göra uppror mot är kravet på att vara smal och snygg.

- Okej, men jag känner mig inte träffad, se till helheten. Ta en låt som "Beautiful". Budskapet är klart och tydligt: du kan lida av ätstörningar, du kan vara mobbad, homosexuell" Det spelar ingen roll, du kan vara vacker i alla fall. Det kommer inifrån. Från självförtroende och hur man för sig själv.

Christina Aguilera ser sig som en modig och gränsöverskridande artist.

- Folk säger: Varför ställer du dig inte klädd från topp till tå på scen och sjunger? Jag svarar: det är för enkelt. Det är klart att jag skulle slippa all kritik om jag stod i en präktig klänning och sjöng präktiga små låtar, men var ligger kraften och modet i det? Som artist måste jag gå över gränsen.

"Hon är halvnaken"

Ibland vet hyckleriet inga gränser.

- Beyoncé har gått ut och sagt att hon aldrig skulle kunna posera i magasin på det sätt jag gjort. Ha! Hur är hon klädd i sina videor? Hon om nån är halvnaken. Helt okej. Men stå då för det. Det gör jag. Jag är äkta hela vägen, säger Christina Aguilera.

Tore S Börjesson