"Alla mina leder blev förstörda"

"Tredje vågen"-stjärnan ville bli balettdansös - tvingades byta yrke

1 av 2 | Foto: JOHAN SOLUM
för små bröst för Hollywood "De förväntar sig en lång blondin med stora bröst. Och så kommer jag som snarare är motsatsen", säger Irina Björklund om filmbranschen i Hollywood.
NÖJE

Hon skulle ha blivit balettdansös.

Men kroppen gick sönder och "Tredje vågen"-stjärnan Irina Björklund tvingades byta karriär.

- Jag blev helt enkelt utsparkad från Nationaloperan i Finland, säger hon.

"Tredje vågen" är på god väg att erövra bio-Sverige.

Förra helgen låg den tvåa på biotoppen och hittills har uppföljaren till "Noll tolerans" och "Livvakterna" setts av närmare 130 000 personer.

En nykomling på den svenska bioduken är här Irina Björklund som spelar den jagade finanshajen Rebecka.

- Jag är född i Sverige, uppvuxen i Finland och lite i Frankrike och bor nu i USA, sammanfattar hon sitt ursprung.

Sparkad från Operan

Fast hon hade egentligen inga planer på att bli skådespelerska. Från unga år satsade Irina Björklund hårt på en karriär som balettdansös.

- Men när jag kom upp i 20-års åldern pajade kroppen. Alla mina leder var förstörda. De sparkade ut mig ur Nationaloperan i Finland. Det är så det fungerar. Det var fysiskt omöjligt för mig att fortsätta dansa, säger hon.

Det var en tuff tid. Men avskedet från baletten ledde in henne på skådespelarbanan. Efter teaterhögskolan i Finland och ett antal långfilmer drog Irina Björklund till Hollywood för fyra år sedan.

- Jag gör independent-film där och då får man bara betalt om filmen går bra, vilket är aldrig. Därför jobbar jag mycket i Europa för att tjäna ihop till hyran, säger hon och skrattar.

Väntar sig stora bröst

Fast Hollywood är tufft. Inte bara på grund av de osäkra jobbförhållandena utan också för att pressen på ett perfekt utseende är så stor.

- Ja, det är det största dilemmat. De förväntar sig en lång blondin med stora bröst, en Gretchen från Tyskland, typ. Och så kommer jag som snarare är motsatsen, säger Irina Björklund.

- Det är jättejobbigt. Då är det tur att jag kan komma till Europa och jobba så jag inte tappar självförtroendet helt.

Trots kraven har Irina Björklund aldrig funderat på att skönhetsoperera sig.

- Absolut inte. Det enda sättet att sticka ut är att vara sig själv. Jag är så gammalmodig att jag inte tror att utseendet gör lyckan.

Karin Lindstedt