Sponsorer rycker in - nu räddas Teds fond

1 av 2 | Foto: LINA OLSSON
Schaffer gläds över beskedet.
NÖJE

Nu är Ted Gärdestads minnesfond räddad.

Nya sponsorer skjuter till 1,6 miljoner kronor.

- Det är viktigt att stödja ny ung svensk musik, säger musikern Janne Schaffer.

Han var en av Ted Gärdestads bästa vänner och en av dem som grundade minnesfonden. Men förra året började pengarna sina och fondens verksamhet - att stödja unga musiker - var hotad.

Nu har nya sponsorer skjutit till 1,6 miljoner kronor och verksamheten är räddad.

"Viktigt att stödja"

- Det är helt fantastiskt. Det är viktigt att stödja ny ung svensk musik, säger Janne Schaffer.

De inskickade ansökningarna bär tydliga spår av aktuella trender.

- Lars Winnerbäck och Håkan Hellström har inspirerat många de senaste åren. Håkan Hellström sökte faktiskt det första året men vi missade honom med "Känn ingen sorg för mig Göteborg". Fast han har spelat på våra konserter i stället.

Stipendiet är egentligen tre - ett stort på 50 000 kronor och två små på 15 000 vardera. Och det är till för oetablerade musiker utan skivkontrakt.

- Vi letar i Sveriges urskog, vi vet att det finns massor av begåvningar hela vägen från Karesuando till Ystad, säger Janne Schaffer.

Tre konserter

I samband med att stipendierna delas ut nästa år arrangerar minnesfonden också tre konserter 17-19 februari i Stockholm, Göteborg och Karlstad.

- Vi har en del artister klara redan - jag själv, Niklas Strömstedt, Mats Ronander, Jennifer Brown och The Latin Kings bland andra. Håkan Hellström spelar också i Göteborg. Och stipendiaterna så klart.

Annika Johansson